Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri kaže da Kosovo 16 godina od proglašenja nezavisnosti najviše poteškoća ima u ekonomskom, socijalnom i društvenom razvoju, dok je dijalog sa Srbijom najveća prepreka u odnosu koji Kosovo ima sa svijetom, naročito u regionalnim integracijama koje, kaže, treba da se sprovedu na dobrobit svih koji žive u regionu.

Mišljenja je da integracija srpske zajednice u periodu od 16 godina nije bila zadovoljavajuća.

"Mislim da srpska zajednica treba više da bude integrisana u društvenom, ekonomskom i političkom životu Kosova. Imamo formalnu integraciju kada je riječ o institucijama, opštinama, ali nemamo zadovoljavajući suživot sa našim sugrađanima iz srpske zajednice. Posljednjih godina smo u goroj situaciji nego što smo bili", kaže Imeri za Kosovo onlajn.

Kako ocjenjuje, nezavršen dijalog sa Srbijom je prepreka u međuetničkim odnosima između većinskog albanskog i manjinski srpskog stanovništva. Ti problemi su, kaže, davno trebalo da budu riješeni, ali nažalost još nisu.

"Građani su zadovoljni što je Kosovo postalo država, što može da se putuje bez viza sa kosovskim pasošem, a ekonomskim razvojem mislim da trenutno nisu jer smo imali veliku inflaciju. Građani su najviše nezadovoljni što dijalog sa Srbijom traje ovoliko dugo, niko nije mislio da će trajati toliko. Ovaj dio dijaloga je počeo 2011. i niko ne vidi da li će da se završi ove godine. Takođe, ljudi strahuju i oko bezbjednosne situacije pošto se vidi veliki uticaj Rusije u regionu, posebno na Srbiju. To je problem i za Srbiju, i za Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru...", navodi Imeri.

Što se tiče položaja Kosova na međunarodnoj sceni, on kaže da kada se primjeni sporazum iz Brisela da se očekuje da Kosovo postane dio Saveta Evrope, Uneska, Interpola i Ujedinjenih nacija.

"Očekuje se da se tada poveća broj priznanja Kosova a posebno je važno da dobije priznanje pet čanica EU koje ga nisu priznale. Vlada će pokušati ponovo da Kosovo postane član Uneska i Interpola. Savjet Evrope je prvi korak i najvažniji jer će svi građani Kosova dobiti još jednu mogućnost za njihova ljudska prava u sudu u Strazburu. To je važno za sve nas a posebno za srpsku zajednicu na Kosovu", kaže Imeri i podsjeća da je Kosovo član Svjetske banke, MMF-a, Uefe, Fife, odnosno većine sportskih organizacija.

Izvor: Kosovo Online