Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova zatražili su da premijer Albin Kurti prije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 14. septembra u Briselu podnese izvještaj Skupštini o planiranim koracima u daljim pregovorima, prenosi Ekonomija onlajn.

"Očekujem da premijer Kurti dođe i izvesti Skupštinu pre sastanka sa Vučićem. Ne očekujem ništa novo od ovog sastanka jer svi dogovori koji su sklopljeni za njegovo vrijeme još nisu sprovedeni. To je sporazum o energetici, sporazum o nestalima, vidjeli smo da do sada ništa nije realizovalo", rekla je poslanica LDK Rezarta Krasniqi.

Ona je navela da Kurti ima obavezu da dođe prije sastanka u Briselu i obavesti Skupštinu o čemu će razgovarati jer i dalje nije poznato, kako je dodala, šta se dogodilo na sastanku u Bratislavi na kom je učestvovao potpredsjednik vlade Besnik Bislimi.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj smatra da na sastanak u Brisel ne treba da se ide ako prije toga EU ne ukine sankcije prema Kosovu.

"Što se tiče Vlade Kosova, ona ne treba da ide na dijalog u Brisel bez ukidanja sankcija, ali oni ne razmišljaju onako kako bi trebalo da razmišljaju za dobro zemlje i biće za stolom sa Vučićem. Ne očekujem ništa pozitivno od ovog sastanka, biće suprotstavljenih stavova i Vučićevih zahtjeva da se formira Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima. Vlast s pravom traži priznanje od Srbije, unapred prije formiranja ZSO. Dakle, jednom rječju, sve to pokazuje da smo ušl u ćorsokak dijaloga i ne vidim nikakvo rješenje", rekao je on.

Lekaj je ocjenio da bi Kurti trebalo unapred da obavještava parlament o svojim stavovima kada je riječ o dijalogu u Briselu.

"Nismo dovoljno informisani. On nijednom nije došao da podnese izvještaj poslanicima u Skupštini", naveo je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online