Nedostatak koordinacije

Bivši direktor Policije Kosova Rashit Qalaj rekao je da međunarodna zajednica nikada do sada nije tražila da policija mora da ima dozvolu Kfora za akcije na sjeveru, dodajući da je to sada učinio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zbog, kako navodi, nedostatka koordinacije Vlade Kosova sa saveznicima, piše Ekonomija onlajn.

Qalaj ukazuje na to da su predstavnici NATO izrazili zabrinutost zbog situacije na sjeveru i podsjeća da je bio u delegaciji Skupštine Kosova koja je posjetila Parlamentarnu skupštinu Alijanse.

"Manje-više očekivali smo te stavove koje su na konferenciji za novinare izneli sekretar NATO i predsjednica Kosova Vjosa Osmani. Tokom te posjete, predstavnici NATO su izrazili brigu u vezi sa sjeverom i ponovio da se dođe što pre do deeskalacije situacije. U tom duhu vidim i izjavu sekretara NATO, iako mi je čudno što je uslovi i rad specijalnih jedinica policije na sjeveru koordinacijom sa Kforom. Ali, to je posljedica neusklađenosti delovanja Vlade Kosova, MUP-a sa našim strateškim partnerima", kaže on.

Qalaj dodaje da je Vlada Kosova napravila veliku grešku jer je preduzela akcije na sjeveru bez koordinacije sa partnerima, posebno bez koordinacije sa SAD.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online