Pogrešno!

Bivši glavni inspektor Kosovske obavještajne agencije Shkelzen Sopjani ocjenio je da izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stontelberga da svako raspoređivanje KBS-a mora da bude u koordinaciji sa Kforom, u suprotnosti sa osnovnim zahtjevima za sprovođenje vladavine prava na cijeloj teritoriji Kosova.

On je izrazio uvjerenje da ne postoji konkretan rizik od rata ili eskalacije sukoba u sjevernom dijelu Kosova do te mjere da bi Kfor morao da se miješa u raspoređivanje KBS.

Kako je rekao za Dukađini, nije siguran da li Stoltenbergoova izjava predstavlja novi tehnički propust ili je "programirano nešto novo za institucije Kosova".

On je ocjenio da je, u svakom slučaju, ovaj zahtjev u suprotnosti sa glavnim zahtjevima koje saveznici imaju već 20 godina, posebno u odnosu na sprovođenje vladavine prava na cijeloj teritoriji Kosova.

"Ali, ne vjerujem da treba da se povlačimo iz naše misije širenja vladavine prava na cijelu teritoriju Kosova, jer ne zaboravimo da je i sjever dio Kosova", rekao je Sopjani.

Dodao je i da je trenutak za ovu izjavu pogrešan.

"Pogrešno je da NATO alijansa postavlja ovakve zahtjeve, jer nije prošlo ni nekoliko nedjelja od kako je Srbija jasno izrazila želju i interesovanje da pridruži BRIKS-u, organizaciji u kojoj su Rusija, Kina, Brazil, Južna Afrika i Indija, a koja je vjerovatno najozbiljnija organizacija koja se direktno suprotstavlja zapadnim principima i vrijednostima", naveo je Sopjani.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini