75. godina postojanja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Nato pomogao da se okončaju dva brutalna etnička sukoba na Balkanu.

On je na svečanosti povodom 75. godina od osnivanja Nato saveza rekao da se tokom postojanja Nato suočio sa brojnim izazovima, koji su naučili Alijansu šta joj je potrebno.

Kazao je da je Alijansa za 75. godina postojanja pomogla širenju mira, demokratije i prosperiteta širom Evrope, kao i da je danas NATO veći, jači i jedinstveniji nego ikad.

On je na svečanosti povodom 75. godina od osnivanja NATO saveza rekao da se tokom postojanja NATO suočio sa brojnim izazovima, koji su naučili Alijansu šta joj je potrebno.

Kako je rekao jedinstvenost Evrope je neophodna za bezbjednost, kao što joj je potreban savez sa Sjevernom Amerikom.

"Sjevernoj Americi su takođe potrebne evropske vojske, ogromne obavještajne mreže i jedinstvena diplomatska moć, SAD imaju više prijatelja i više saveznika. Kao što ne vjerujem samo u Evropu, vjerujem u Ameriku i Evropu zajedno u NATO alijansi. Zato što smo zajedno jači i bezbjedniji. Jutros smo admiral Bauer i ja položili venac na Spomen kamen ovdje u sedištu NATO. Odajte počast svima onima koji su služili pod zastavom NATO-a", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da nijedan ugovor, poput ugovora o osnivanju NATO saveza, nije toliko značio.

"Nikad ni jedan dokument sa tako malo riječi nije značio za toliko mnogo ljudi. Toliko sigurnosti. Toliko prosperiteta. I toliko mira. Sve zbog svečanog obećanja da ćemo zajedno stajati i štititi jedni druge kao što radimo 75 godina", rekao je on.

Prema njegovim riječima NATO savez je najjača, najtrajnija i najuspješnija Alijanse u historiji i podsjetio da je u godinama nakon Drugog svjetskog rata, strah od još jednog razornog rata bio stvaran. 

"Tako su se na današnji dan 1949. godine ministri spoljnih poslova 12 zemalja Evrope i Sjeverne Amerike okupili da potpišu Vašingtonski ugovor, da stvore našu Alijansu. To je čuvalo naše ljude tokom dugih godina Hladnog rata. Od berlinskog vazdušnog transporta i kubanske raketne krize, do pada Berlinskog zida. Godine 1979. služio sam u norveškoj vojsci. Da je rat, bili bismo na prvoj liniji fronta. I nisam se plašio, jer sam znao da nismo sami. Imali smo iza sebe moć NATO alijanse. Kada se završio Hladni rat, NATO je pomogao da se okončaju dva brutalna etnička sukoba na Balkanu", zaključio je Stoltenberg.