Dodatna komplikacija

Izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova Ismet Kryeziu izjavio je da Administrativno uputstvo, osim što se njime, kako kaže, krši zakon, ni ne riješava situaciju na sjeveru, već je dodatno komplikuje, i ukazuje da su za razriješenje gradonačelnika putem peticije potrebne izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, prenosi Gazeta express.

Kryeziu navodi da Administrativno uputstvo "prevazilazi" Zakon o lokalnoj samoupravi i organizovanju izbora.

"Ovo prekoračenje zakona nije u službi rješavanja problema na sjeveru, naprotiv, dodatno komplikuje situaciju i stvara mogućnost da ovo uputstvo bude procesuirano pred sudom, zbog žalbe političkih subjekata i da se taj proces odugovlači onoliko koliok je neophodno za tumačenje ustava“, rekao je on.

Kryeziu tvrdi da su za svaku opciju razriješenja gradonačelnika putem peticije potrebne izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi.

On je rekao i da ukoliko se stranke slože, proces raspisivanja izbora može da potraje i do 100 dana.

"Vremenski okvir i procedure održavanja izbora ne mogu diktirati čelnici državnih institucija, već volja građana sjevera da slede ove procedure i korake koje je utvrdila vlada. Ali, ako se stranke slože da izbori prođu kroz ovo Uputstvo, onda proces može da potraje i do 100 dana. A, ako tamošnji građani odbiju da ispoštuju ove procedure, ni vlast ni bilo ko ne može raspisati i organizovati nove izbore“, izjavio je on.

Kryeziu ponavlja da je ostavka aktuelnih gradonačelnika a na sjeveru najefikasnije rješenje za nove izbore.

"U suprotnom će za ovaj proces, osim peticije i neophodne pravne osnove, biti još potreban politički dogovor preko Brisela", zaključio je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express