Ćorsokak!

Izvršni direktor Kosovskog instituta za demokratiju Ismet Kryeziu, nakon neuspkešnog referenduma za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na skeveru, rekao je da je jedino rkešenje njihova ostavka, prenosi Gazeta Blic.

"Oni su se suočili sa porazom i izabrali su bojkot kao politički instrument za odbacivanje. Kosovo nije prva zemlja koja ne dostiže ni jedan odsto izlaznosti i gdje stranke ili manjinske zajednice to često koriste kao politički protest, kao svoje pravo da ne legitimišu politiku vlasti ili institucija sa kojima se ne slažu. Vjerujem da se to tamo dogodilo", rekao je Kryeziu.

Kako dodaje, sada je situacija komplikovana jer na osnovu administrativnog uputstva u te četiri opštine se ne može organizovati nijedna drugu građanska inicijativa u roku od godinu dana.

"Gotovo nakon godinu dana ulazimo u redovne lokalne izbore, a sada da da bi se izbjegao ovaj politički ćorsokak mogu da riješe samo ostavke aktuelnih gradonačelnika. Ali izbjegavanje CIK-a dalo je priliku da možda u kraćem periodu, možda za mjesec ili dva mjeseca, imamo izbore. Sada smo u drugačijoj situaciji, gdje zakonski ne možemo da organizujemo građansku inicijativu, ne možemo da organizujemo peticiju, ne možemo da imamo referendum ove prirode, te je rješenje samo ostavka gradonačelnika", kazao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic