Slab odziv birača

Ismet Kryeziu iz Kosovskog demokratskog instituta, koji je dio koalicije organizacija Demokratija na djelu koje posmatraju izbore, smatra da su Vlada i Centralna izborna komisija mogle da predvide ishod današnjeg glasanja za smenu četiri albanska gradonačelnika na sjeveru Kosova, koje protiče gotovo bez birača.

Komentarišući uslov za uspješnost referenduma, a to je potrebna izlaznost od 50 odsto plus jednog birača, što bi u ovom slučaju iznosilo 23.279 birača, on za N1 kaže da misli da je od samoga početka moglo da se nasluti da „nećemo imati dovoljan broj glasača“.

„Takođe smatram da je Centralna izborna komisija Kosova na osnovu određenih istraživanja javnog mnjenja sasvim sigurno imala prethodnu informaciju da će doći do ovakvog rezultata i da je imala dovoljno vremena i da je mogla da anulira ovaj proces.

Dakle, država je snosila određene materijalne troškove, angažovan je veliki broj ljudstva. Vlada je imala priliku da spreči da potroši novac svojih poreskih obveznika i imala je dovoljno istraživačkih rezultata i političkih najava, da je ovaj proces mogao da bude pravovremeno anuliran. I ono što je najbitnije, građani srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova su političke žrtve i nažalost oni su izgubili još jednu šansu da imaju svoje političke predstavnike“, kazao je Kryeziu, aludirajući na činjenicu da Srbi bojkotuju glasanje.

Dodaje da su građani Kosova srpske nacionalnosti sa sjevera danas „izgubili jednu mogućnost da iskoriste svoje pravo glasanja“.

„Mislim da ovo nije prvi put da oni propuštaju jednu takvu priliku, mislim da je ovo strateški promašaj, strateška greška Srpske liste. Smatram da prava i interesi lokalnog stanovništva ne bi trebalo da budu uključeni u veće političke igre, odnosno u nekakvu političku agendu. Istovremeno smatram da je Srpska lista ovim potezom podjelila Srbe na Srbe u opštinama na sjeveru Kosova i na one južno od Ibra. Takođe, mislim da Vlada Kosova nije uradila dovoljno da postigne valjani dogovor sa Srpskom listom, kako bi građani na sjeveru Kosova bili u prilici da ostvare svoja građanske prava“, ukazao je on.

Srpska lista pozvala je na bojkot referenduma zbog „nemogućih uslova“, zbog pomenute odredbe o neophodnom broju glasača da bi referendum bio uspješan, ali i zbog uvođenja video nadzora na biralištima.

„Ne možemo da jednom neozbiljnom odlukom dozvolimo hipotetički da 10 ili 20 posto birača može da smeni predsjednika opštine, što bi u jednu ruku ugrozilo kompletan izborni demokratski proces gradonačelnika koji je došao na vlast. Smatram da je Srpska lista, s obzirom da je u jednu ruku inicirala i podržala potpisivanje peticije, napravila jednu vrstu političke neozbiljnosti protiv svojih građana. I smatram da je jednu takvu odluku Srpska lista donela posle značajnog uticaja predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića. Koji je cilj jednom ovakvom odlukom želeo da postigne kabinet Vučića, ostaje da vidimo u narednim danima“, ocjenio je Kryeziu.

Na pitanje šta misli o postavljanju kamera na biračkim mjestima, on navodi da to jeste standard koji je primjenjih i u drugim zemljama širom svijeta.

„Međutim, ono što smo danas primjetili, to je da su kamere postavljene u blizini i sa pogledom na kutije, što u određenu ruku ugrožava tajnost glasanja i privatnost glasanja svakog glasača. Moja organizacija kao dio jedne koalicije koja prati i nadzire ovo glasanje, sasvim sigurno će Centralnoj izbornoj komisiji ukazati na ovakav jedan propust. Mi smo jutros u prvom našem izvještaju obavestili Centralnu izbornu komisiju o tom propustu i smatram da će centralna izborna komisija u narednim izbornim procesima jedan ovakav način postavljanja kamera sasvim sigurno anulirati“, smatra Kryeziu.

Prvi presjek današnjeg izjašnjavanja na referendumu za opoziv četvorice gradonačelnika na sjeveru Kosova urađen je u 11 časova i do tada je iz svih opština glasalo ukupno 85 glasača, saopšteno je iz CIK-a, preneli su mediji.