Poznavaoci političkih prilika na Kosovu smatraju da se upozorenje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona po pitanju suspenzije vizne liberalizacije za Kosovo nije odnosilo samo na deeskalaciju situacije na sjeveru, već i na primjenu dogovora koji su postignuti u Briselu i Ohridu, te pozivaju vladu da ozbiljno shvati poruke zvaničnog Pariza, prenosi Ekonomija onlajn.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi ocjenjuje da su ove izjave uznemirujuće, jer pozivaju na veći oprez u dijalogu.

On ukazuje da francuska država ima veliku moć u Evropskoj uniji.

"Uvijek je zavisilo ko daje tu izjavu, ako analiziramo ko je predsjednik Francuske, a ko Francuska i šta ona predstavlja u EU, onda je izjava izuzetno ozbiljna. Vlada ne samo da treba da razmisli kako da se riješi pitanje ne samo sjevera, već je Macron zatražio i da se Ohridski ili Briselski sporazum realizuju i primjene. Vlada Kosova sada mora da pazi kako će pristupiti ovim sporazumima, to nije samo pitanje sjevera već i Ohridskog sporazuma, odnosno obaveza koje je dala kosovska strana", rekao je Arifi.

Iako je predsjednik Macron u izjavi pomenuo da će i Srbija biti kažnjena, Arifi Kosovo vidi kao najvećeg gubitnika i upozorava da posljedice mogu biti veće od sankcija koje je uvela Evropska unija.

"Macron je rekao da će obe strane biti kažnjene, ali Kosovo je na većem gubitaku nego Srbija, jer je Srbija na neki način etablirana zemlja u međunarodnoj zajednici, a Kosovo nije. Svakom stagnacijom statusa kvo, Kosovo je desetostruko oštećeno. Macronova izjava je izuzetno ozbiljna i Kosovo može biti ugroženo, ne kažem da će se to desiti, ali opasnost postoji jer je Francuska zemlja koja može da preokrene cijelu stvar. Ovo bi bio mnogo veći fijasko od sankcija", kaže Arifi.

Zaključuje da Kosovo mora ozbiljnije da postupa kada je riječ o odnosu sa međunarodnim partnerima.

Politički analitičar Albinot Maloku, međutim, smatra da pozive Macrona ne treba shvatiti kao prijetnje, već kao poziv za sprovođenje obaveza sa kojima su se strane saglasile.

"Upozorenje predsjednika Macrona, koji je imao govor pred akreditovanim ambasadorima u Parizu, imalo je suštinsku svrhu da pozove strane da sprovedu dogovoreno u Briselu i Ohridu. Po ovom pitanju Kosovo ne bi trebalo da se osjeća ni malo ugroženo s obzirom na to da je premijer Kurti izrazio svoju volju i da se složio sa francusko-njemačkim planom. Bio je spreman da stavi potpis na to, što Srbija nije učinila", istakao je Maloku.

Kaže da Kosovo treba ozbiljno da shvati Macronovu izjavu u smislu približavanja EU, jer je, kako ocjenjuje, međunarodna pozicija Kosova trenutno najgora do sada.

"Kosovo mora da shvati maksimalnu ozbiljnost izjave predsjednika Macrona, ali opet kažem da moramo da ispunimo svoje obaveze. Prirodno je da će projektanti francusko-njemačkog plana lobirati za njegovo sprovođenje. Kosovo nema problema sa sprovođenjem francusko-njemačkog plana. Ovo upozorenje nije u vezi sa aktuelnim mjerama koje Kosovo ima od EU. Smatram da Kosovo treba da ih shvati ozbiljno u smislu proširenja EU, jer je sa sadašnjom vladom međunarodna pozicija Kosova najgora od svih faza u kojima je bilo", zaključio je Maloku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online