Nakon izjave Macrona

Izvršni direktor Instituta Epik Demush Shasha je, komentarišući izjavu predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da će razmotriti viznu politiku za Srbiju i Kosovo u slučaju nesprovođenja francusko-njemačkog plana, istakao da se u EU ništa nije promjenilo po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo.

Shasha je na Facebooku naveo da bi suspenzija vizne liberalizacije bila ekstreman čin koji se dešava u ekstremnim uslovima, i da je standard suspenzije vizne liberalizacije veoma visok, od čega je Kosovo, kako je naveo, daleko.

„Predsjednik Macron nije rekao ništa novo. Kontekst njegovog govora je o bezbjednosti na Balkanu. Dakle, on 10 sekundi govori o Balkanu i to samo u smislu bezbjednosti, stabilnosti i mira. Stoga upozorava da, u ekstremnim slučajevima bezbjednosne prijetnje na Balkanu, liberalizacija viza definitivno može biti obustavljena, i to nije ništa novo. Ali daleko smo od tog scenarija, pa iako potpuno razumijem zabrinutost, trebalo bi da spavamo mirno znajući da se ništa u EU nije promjenilo po pitanju vizne liberalizacije“, istakao je Shasha.

Shasha je dodao da su takve izjave ozbiljne samo kada Evropska komisija govori o njima.

„Do tada sve što čujete je normalan dio političkih igara i pregovora“, poručio je Shasha.

Izvor: Kosovo Online