Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Berisha kazao je da građani Kosova ne treba da vjeruju u svaku riječ premijera, već treba da traže transprentnost i odgovornost.

Berisha je u objavi na Facebooku naveo da građani moraju da analiziraju stvarne podatke i činjenice.

"Oni moraju da zahtjevaju odgovornost od premijera za svoje rezultate i obećanja. Ako ovaj ekonomski rast ne poboljša život građana na vidljiv način, onda očito nešto nije u redu. Umjesto da vjeruju u sve laži premijer, ljudi bi trebalo da budu skeptični i da od njih zahtjevaju transparentnost i odgovornost. Samo kroz ovaj oblik delovanja možemo se nadati stvarnim promenama i pravom napretku u zemlji", naveo je Berisha.

Dodaje da Vlada Kosova propagandom želi da nadoknadi propuste u svim oblastima upravljanja.

"Ako analiziramo kosovski izvoz, od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kosovski izvoz je posebno rastao tokom perioda pandemije, jer je kineski izvoz bio blokiran da dospije u Evropu. Ovim mjerama otvara se put za kosovski izvoz, ali, nažalost, ovaj rast i bum u izvozu nije propraćen od strane vlade stimulativnom politikom. Ove godine, prema statističkim podacima, nažalost, nećemo zadržati rast izvoza, ali se očekuje i negativan pravac u odnosu na prethodnu godinu", objašnjava Berisha.

Berisha ističe da je povećanje prihoda od carina rezultat visoke inflacije i u ovom slučaju uvoz nije količinski veći već su u novčanoj vrijednosti prihodi veći.

"Ako uzmemo da su prihodi od uvoza nafte veći, ali količina nafte je negdje oko 8 odsto manje uvezena, to najbolje govori da privreda zemlje stagnira, da svaka zemlja u razvoju ima ugljovodoničnu energiju i struju u usponu. Drugi aspekt privrednog rasta je međunarodni transport, koji je imao veliki uticaj na prihode, bilo od poreskih prihoda, od visoke cijene i broja karata, bilo od prihoda od koncesije aerodroma, što ima znakova zloupotrebe uz ugovor o koncesiji od kompanije Limak, zajedno sa državnim agentima za nekretnine", napisao je Berisha.

Berisha napominje da postoji ekonomski rast, njegov uticaj bi uticao na sve oblasti razvoja.

"Da ima ekonomskog rasta, ovi bi se pretočili u dobrobit građana, Međutim, svako objašnjenje je beskorisno sa kategorijom čelnika koje ova vlast smatra „funkcionalno nepismenim“ 47 odsto i žele da prihvate prevaru koju servira vlast umjesto da se nadaju preokretu, uz logiku da im je „lakše“, da obmanjuju narod, nego za (opoziciju, medije i civilno društvo) koji te ubjeđuju da su prevareni. Ali vrijeme je najbolji svjedok istine", zaključio je Berisha.

Izvor: Kosovo Online