Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti kaže da upozorenje predsjednika Francuske Emmanuela Macrona o reviziji viznog režima, treba shvatiti veoma ozbiljno i poručio da je vrijeme da premijer Albin Kurti ispuni obaveze preuzete u Ohridu i ispuni zahtjeve Evropske unije, preosi Gazetablic.

„To je veoma zabrinjavajuće. Ako se desi, ne treba da pitamo ko je odgovoran, oni su poznati. Ali vrijeme je da premijer djeluje u pravcu zahtjeva naših strateških partnera, a to su: primjena svih sporazuma potpisanih u Briselu, obaveza preuzeta u Ohridu i tri uslova koja traži EU. Ako se to ne desi, upozorenje gospodina Macrona je veoma ozbiljno, posljedice će snositi građani Kosova“, rekao je Haliti.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron upozorio je da će njegova zemlja preispitati obaveze koje je preuzela u vezi sa ekonomskim pitanjima i viznom politikom za Kosovo i Srbiju, ako se ne budu ponašali odgovorno.

Macron je rekao da se od Kosova i Srbije očekuje jasna posvećenost mirnom rješavanju situacije na sjeveru Kosova.

„Francuska i Njemačka su dale svoja obećanja o viznoj politici i drugim ekonomskim pitanjima, koja će biti razmotrena ako se obe strane ne budu ponašale odgovorno. Moramo biti veoma oprezni u tom pogledu, posebno kada je ugrožena stabilnost Zapadnog Balkana“, rekao je Macron.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic