Poziv prerano zatvoren

Veliko interesovanja građana uslovilo je da se prijava na javni poziv "Sprovođenje mjera energetske efikasnosti za individualne stambene kuće“ zatvori pet dana ranije.

I pored toga što je ovaj poziv prerano zatvoren, ne smatra se da se prekršio zakon. Ovo je za KosovaPress izjavila Fillojetë Konjuhi iz Kosovskog fonda za energetsku efikasnost (FKEE).

Građani treba da započnu investiciju svojim novcem i na kraju će biti subvencionisani.

Kroz ovaj projekat, koji će koristiti oko 2,000 porodica, građani korisnici će imati mogućnost da subvencionišu toplotnu izolaciju spoljnih zidova i krovova, kao i zamjenu spoljnih prozora i vrata za 45 odsto vriednosti investicije do 5,500 evra.

U intervjuu za KosovaPress, Konjuhi je kazala da su prva pisma prethodnog odobrenja već izdata od strane Kosovskog fonda za energetsku efikasnost i da će se i dalje izdavati građanima na osnovu načina na koji su se prijavili.

Konjuhi je, između ostalog, rekla da se samo u prvih 13 dana poziva, preko 2,000 građana prijavilo sa izvještajem i još stotine bez izvještaja revizora.

"Građani su prilikom prijave naveli i vrijednost svoje investicije, odnosno da su je revizori unapred izračunali i automatski je izvršeno izdvajanje od 45 odsto, koje pada na subvencionisanje Fonda. U ovom obliku, tih 45 odsto je akumulirano za sve podnosioce zahtjeva i u momentu dostizanja budžetske kvote, aplikacija se automatski zatvara“, kaže Konjuhi.

Iako je poziv za podnošenje prijava bio ranije zatvoren, Konjuhi kaže da to nije zakonski prekršaj.

U ovom pozivu je precizirano da Fond zadržava pravo da zatvori javni poziv prije navedenog datuma u slučaju da se postigne budžetska kvota utvrđena za ovaj javni poziv, dodala je Konjuhi.

Građani korisnici će morati sami da investiraju, a zatim će, ako su poštovali uslove i nakon provere od strane nadležne komisije, dobiti novac od subvencije.

"Svi građani nakon prijave treba da sačekaju odgovor Kosovskog fonda za energetsku efikasnost. Sve one prijave koje su u redu, dobijaju pismo prethodnog odobrenja koje moraju da potpišu i vrate Kosovskom fondu za energetsku efikasnost. Onog trenutka kada ovi građani dobiju zeleno svjetlo da mogu da počnu radove, onda imaju do šest mjeseci da završe te radove. Kada smatraju da su radove završili, onda obaveste Fond i pošalju svu dokumentaciju koja se traži na osnovu javnog poziva, koja dokazuje završetak ovih radova. Onda FKEE šalje svoje ekipe na proveru, da se vidi da li su ovi radovi izvedeni kako se građanin prijavio i za šta je dobio pismo prije odobrenja. U slučaju da Komisija procjeni da su ovi radovi obavljeni po ovom ugovoru, onda počinje postupak isplate“, kazala je Konjuhi.

Upitana da li je poznat broj aplikanata koji su počeli da dobijaju odgovore na prethodnu saglasnost, Konjuhi kaže da još uvijek nema konkretnih vrijednosti, ali dodaje da su prvi koji su se prijavili, počeli da dobijaju prva pisma predodobrenja.

"Ne mogu da vam kažem konkretnu vrijednost koliko ih je uspjelo da dobije potvrdu, jer FKEE stalno radi po principu koji je definisan u javnom pozivu da prvi dobiju odgovor građani koji su se prvi prijavili i koji ispunjavaju kriterijume. Međutim, prva pisma predodobrenja su već izdata od strane FKEE i ona će se i dalje izdavati građanima na osnovu njihovih zahtjeva“, navodi Konjuhi.

FKEE će ponuditi subvenciju od 45 odsto troškova investicije, ograničenu na iznos od 5,500 eura, za sprovođenje mjera energetske efikasnosti. Visina subvencije zavisi od predmjera i predračuna odobrenih od strane FKEE, za mere koje je prethodno potvrdio energetski revizor u izvještaju o reviziji.

Osnovni kriterijum ove subvencije bio je da je kuća useljiva, a u 21 od posljednjih 24 mjeseca, ima potrošnju struje od najmanje 250 kilovat-sati mjesečno.

Ovaj projekat je podržan od strane Evropske unije u okviru IPA programa – Paket energetske podrške, koji organizuje Vlada Republike Kosovo i sprovodi Kosovski fond za energetsku efikasnost.