Šteta po ekonomiju Kosova biće veća pod 500 miliona eura ukoliko i dalje potraju mjere koje je Evropska unija uvela protiv Kosova, procjenili su ekonomski stručnjaci. Mjere direktno pogađaju proizvođače dok aktuelna vlada pred javnošću, kako prenose mediji, čak pokušava da minimizira njihove negativne efekte.

Predsjednik Kosovske alijanse biznisa Agim Shahini rekao je da su mjere EU prema Kosovu uticale na ekonomiju te da će, kako su procjenili, biti izgubljeno više od 500 miliona eura, uključujući centralne i lokalne institucije, ali i preduzeća koja su imala ili imaju projekte preko IPA programa.

Dodaje da je po broju investicija i projekata Kosovo u poziciji u kojoj nikada ranije nije bilo.

"Mjere koje su preduzele međunarodne institucije gotovo su uticale na opštu političku ekonomiju u integraciji i Kosovo zaostaje u tom pravcu. Prema našim preliminarnim proračunima, ako se ove mjere nastave dalje, šteta će biti preko 500 miliona eura", rekao je Shahini za portal Ekonomia online.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu rekao je da vlada minimizira negativne efekte ovih mjera. Prema njegovim riječima, krajnje je zabrinjavajuća zemlja koju EU namjerava da kazni na ovaj način.

Dodaje da sa ovim trendom Kosovo neće imati ekonomski rast, niti poboljšanje platnog bilansa.

"Vrijeme je da se prema ovim mjerama ozbiljnije odnosimo, a ne da ih ignorišemo. Nažalost, to se dešava na Kosovu, posebno vlada minimizira negativne efekte ovih mjera. U političkom aspektu, oni zaista nisu počastili Kosovo takvom realnošću, jer biti zemlja koja tvrdi da joj je budućnost u Evropi, biti kažnjen, šteta je koja će zaista uticati na imidž Kosova. Imamo zamrznuta sredstva koja su namenjena podršci privatnom sektoru, a posebno domaćim proizvođačima. Reći danas da ove mjere čak i ne utiču na to, najgore je što može da se desi Kosovu", rekao je Safet Gërxhaliu.

Dodao je da sa ovim mjerama Kosovo neće imati ekonomski rast, poboljšanje platnog bilansa, neće biti konkurentno, a prije svega, neće biti novih radnih mjesta.