Bivši ministar spoljnih poslova

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj rekao je da je premijer Albin Kurti napravio lažnu histeriju oko priznanja Kosova od strane Ukrajine i naglasio da je konačni utisak, poslije sastanaka u Atini, da ta zemlja želi da izgladi odnose sa Srbijom.

On je na Facebooku napisao da je Kosovo oduvijek podržavalo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali da ta podrška nije pretočena u promjenu stava prema nezavisnosti Kosova.

Naglašava da Kosovo uvijek treba da se drži stava uskladu sa američkim i evropskim saveznicima.

"Od prisajedinjenja Krima 2014. do danas kada se odvija ruska agresija na Ukrajinu, Kosovo je održalo principijelan stav i uskladilo se sa svojim saveznicima. Uveli smo prvi sankcije protiv Rusije sa Balkana. Ipak, ova podrška nije pretočena u promjenu odnosa Ukrajine prema Kosovu. Ovo sam rekao nekoliko puta u to vrijeme svom ukrajinskom kolegi Pavlu Klimkinu i ostalima poslije njega", rekao je Hoxhaj.

Ocjenjuje da je "lažna histerija" stvorena posljednjih nedjelja oko toga da će Ukrajina priznati Kosovo, "bila unutrašnja politička izmišljotina i da nema nikakve veze sa spoljnom realnošću“.

Prema njegovim riječima realnost je da Ukrajina ima za cilj da se približi Srbiji i reguliše odnose sa njom u kontekstu ruske agresije, zloupotrebljavajući Kosovo i njen principijelni stav.

"To je najbolje dokazala posjeta premijera Kurtija Grčkoj, koji jedini iz regiona nije imao bilateralni sastanak sa Zelenskim! I ovdje se pokazuje prava politika Ukrajine prema Kosovu i pokazuje kraj lažne histerije Kurtijeve vlade o priznanju od strane Ukrajine", zaključio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online