Portparol Vlade

Portparol Vlade Perparim Kryeziu rekao je danas da se Kosovo pridržava dogovora u Bratislavi i da je situacija na sjeveru Kosova "deeskalirana", te dodao da je stav vlade i dalje da su kaznene mjere EU za Prištinu nepravedne.

On je naveo da Kosovo poštuje sporazum sa EU u vezi sa koracima za smirivanje tenzija i nove izbore u četiri sjeverne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Na terenu imamo već deeskaliranu situaciju. Bezbjednost je bolja. Situacija je mirnija. Prošlo je više od dva mjeseca od kada je zabilježen posljednji nasilni incident. Kao što su napravljeni i prvi koraci koji će omogućiti vanredne izbore. Dakle, postoji poboljšanje situacije ali i koraci ka vanrednim izborima. Iako ostajemo na oprezu za potencijalnu ponovnu eskalaciju koja može proizaći iz izjava koje podstiču mržnju i političku i državnu agresivnost iz Srbije", rekao je Kryeziu za RTV 21.

Što se tiče kaznenih mjera EU koje su još uvijek na snazi protiv Kosova, Krieziu je rekao da je stav vlade i dalje da su te mjere nepravedne.

"Nepravedne su mjere EU, naročito nakon napretka u primjeni 'Bratislavskog sporazuma', ali i nakon poboljšanja situacije na terenu", zaključio je Kryeziu.

Izvor: Kosovo online/RTV 21