Nepravedne!

Mjere koje je Evropska unija uvela protiv Kosova nepravedne su i očekujemo da budu ukinute što prije, posebno nakon napretka u primeni sporazuma postignutog u Bratislavi i poslije poboljšanja situacije na terenu, rekao je za Telegrafi portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu.

Prema njegovim riječima, Vlada je ispunila dogovorene tačke.

"Zamjenik premijera Besnik Bislimi je u ime Vlade Kosova postigao dogovor u Bratislavi sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom o  koracima za sprovođenje izjave EU od 3. juna o deeskalaciji situacije u četiri opštine na sjeveru. Od tada, Kosovo je ispunilo prvu tačku tog sporazuma smanjenjem prisustva pripadnika policije u i oko opštinskih zgrada za 25 odsto”, rekao je Kryeziu.

U kontekstu treće tačke bratislavskog sporazuma, Krieziu kaže da je Vlada već osnovala radnu grupu odgovornu za izradu administrativnog uputstva koje omogućava prevremene izbore na sjeveru Kosova.

„Dakle, Kosovo poštuje sporazum sa EU. Rekli smo da su mjere protiv Kosova bile nepravedne i očekujemo da budu uklonjene što je prije moguće, posebno nakon napretka u implementaciji bratislavskog sporazuma, ali i nakon poboljšanja situacije na terenu”, rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi