JOŠ UVIJEK NA SLOBODI

Krajem prošle sedmice zatvorenom ruskom opozicionom vođi Alekseju Navaljnom izrečena je još jedna presuda. Nakon što mu je sud izrekao novu kaznu od 19 godina zatvora, odmah je poslan u ćeliju.

Bila je to oštra suprotnost sudbini Jevgenija Prigožina, šefa ruske plaćeničke grupe Wagner. Još u junu Prigožin je predvodio neuspjelu pobunu koja je predstavljala najveći izazov ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u više od dvije decenije vladavine.

Dok su se Prigožinove trupe zaustavile pred Moskvom, bijesni Putin rekao je u televizijskom govoru da će oni koji su na "putu izdaje" biti kažnjeni. Gotovo dva mjeseca kasnije, u slučaju šefa Wagnera, to se jednostavno nije dogodilo.

Jasno je da cijena za suočavanje s Putinom nije fiksna. Možda je još više iznenađujuće to što se Prigožin nije čak ni držao u sjeni od junskog ustanka.

Samo nekoliko sedmica nakon pobune, Prigožin se pojavio na marginama samita Rusije i Afrike u St. Petersburgu, rukujući se s zvaničnikom iz Srednjoafričke Republike (CAR), piše CNN.

Šef plaćenika nije zauzimao ratničku pozu: dok su ga pretplatnici na njegovom Telegram kanalu navikli vidjeti u kamuflaži i taktičkoj opremi, Prigožin je viđen u polo majici i trapericama, u opuštenijem izdanju nego u prošlim mjesecima.

Ambasador bez odgovora na ključno pitanje


CNN-ova novinarka Christiane Amanpour suočila se nedavno s Andrejem Kelinom, ruskim ambasadorom u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u vezi s Prigožinovim životom nakon pobune.

Kelin je priznao da bi Wagnerova pobuna mogla predstavljati oblik "veleizdaje". Ali je nastavio objašnjavajući da je Putin odlučio pustiti prošlost da bude prošlost.

"Sada on negdje putuje, tako da prepoznajemo neka herojska djela Wagnerove grupe", rekao je aludirajući na očite Wagnerove uspjehe na bojnom polju oko grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini.

Amanpour je, međutim, dodatno pritisnula Kelina.

“Ono što bih željela razumjeti, zašto su ljudi poput (zatvorenog disidenta Vladimira) Kara-Murze, intelektualca, drugih, Navaljnog, u zatvoru zbog verbalnog protesta i neslaganja s ruskom vladom, ali Prigožin, koji je pokušao počiniti puč protiv Kremlja, možda čak i protiv samog predsjednika – oružani udar – još uvijek slobodno luta Rusijom? Fotografiran je na sastanku s afričkim čelnicima tokom summita u St. Petersburgu, zašto nije u zatvoru zbog izdaje?”, pitala je.

Kelin je isprva izbjegavao, rekavši da se ne sjeća da su ruski vojnici poginuli tokom Wagnerove pobune. Pritisnut, Kelin je priznao da nema objašnjenje. Dugogodišnji posmatrači također traže objašnjenja o Prigožinovoj budućnosti.

Stručnjaci vjeruju da šef Wagnera još uvijek ima vrijednost za Putina, iako je status obice opao.

Putin i dalje treba svog najljućeg protivnika


“Prigožinovi odnosi s Kremljom očito su pretrpjeli udarac. Ali budući da je Putin izgubio još više zaliha nakon pobune, čini se da vjeruje da ima neke koristi od zadržavanja Prigožina”, rekla je Candace Rondeaux, direktorica organizacije Future Frontlines.

Prigožinova poslovna oštroumnost – i njegova vještina prikrivanja komercijalne dobiti kroz neprozirnu mrežu lažnih firmi i offshore operacija – mogu koristiti Putinovoj Rusiji, koja je pogođena sveobuhvatnim zapadnim ekonomskim sankcijama, rekla je Rondeaux.

“U ovom trenutku Prigožinove mreže lažnih firmi najbolje su osiguranje koje Putin ima da održi rusku ratnu ekonomiju. Ali nije vjerovatno da će tako ostati zauvijek - na kraju nešto mora dati. I postoji dobra šansa da ćemo, kada se to dogodi, vidjeti još spektakularnih događaja bliže granici između Poljske i Bjelorusije”, kazala je.

Rondeaux je mislila na nedavno premještanje nekih Wagnerovih boraca u Bjelorusiju. Ovaj potez – očito dio dogovora postignutog za okončanje junske pobune – već je podigao uzbunu u Poljskoj, članici NATO-a u susjedstvu Bjelorusije.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nedavno je rekao da se 100 vojnika iz Wagnera kreće prema tankom pojasu zemlje između Poljske i Litvanije, s mogućom namjerom da se predstavljaju kao migranti kako bi priješli granicu.

Nejasno je koliko je Wagnerovih trupa tačno u Bjelorusiji i imaju li ili ne pristup teškom naoružanju. No, činilo se da Morawiecki ukazuje na jedan potencijalni scenarij, neku vrste destabilizacije duž istočne granice NATO-a.

Osim toga, tu su i Prigožinovi planovi za drugi region: Ranjive i nestabilne zemlje u Africi gdje Wagner već provodi seriju operacija.