Diskriminacija, diskriminacija...

Odnos Vlade Kosova prema nevećinskim zajednicama, tema je debate organizovane, u Medija centru u Čaglavici.

Prema podacima koje je izneo zamjenik ombudsmana Srđan Sentić tokom 2022. godine ovoj instituciji je upućeno 1595 žalbi na račun rada Vlade, od čega je oko 10 procenata podneto od strane pripadnika nevećinskih zajednica.

„Od tog broja prihvatljivo je bilo 676 žalbi, a otvoreno je 42 slučaja po službenoj dužnosti. Najveći broj žalbi je podnet protiv pravosudnih organa, zbog odugovlačenja postupaka protiv mnogih ministarstava, lokalnih samouprava, policije i tako dalje“, rekao je zamjenik ombudsmana Srđan Sentić.

Jovana Radosavljević iz NVO "Nova društvena inicijativa", izrazila je kritički stav o saradnji Vlade sa pripadnicima srpske zajednice u protekle dvije godine.

„Postojalo je nekoliko formata, gdje su se predstavnici Vlade Kosova sastajali sa predstavnicima srpske zajednice, predstavnicima civilnog društva, ali ti sastanci nisu nikada išli dalje od jednostavne razmjene, gdje bi predstavnici srpske zajednice govorili o problemima sa kojima se suočavaju, a onda bi predstavnici vlade ubeđivali kako to nije istina“, naglasila je Jovana Radosavljević.

Ramče Kasi, predstavnik Bošnjačke zajednice, kao veliki problem istakao je diskriminaciju prilikom zapošljavanja što, prema njegovim riječima, za direktnu posljedicu ima iseljavanje velikog broja pripadnika ove nevećinske zajednice.

„Mi ćemo ostati bez djece, bez velikog broja ljudi. Niko iz Vlade ne dolazi da provjeri zbog čega se ovi ljudi sele. Otuda diskriminacija u zapošljavanju, niko mlad ne može da se zaposli“, rekao je Kasi.

Predstavnik NVO "Roma Veritas" Avni Mustafa je naglasio da se Romi i dalje suočavaju sa najvećim stepenom diskriminacije.

„Mi, kao predstavnici civilnog društva trudimo se da prikažemo te neke slike o boljoj inkluziji Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu“, istakao je Avni Mustafa.

Na debati je bilo riječi i o problemu finansiranja nevećinskih zajednica. Sadašnja savjetnica premijera Elizabeth Gowing, koja je nedavno podnela ostavku u Kancelariji za pitanja zajednica, naglašava da bi uskoro trebalo da bude raspisan konkurs za novog direktora ove kancelarije, koji neće biti stranačka ličnost.

„Mislim da sa direktorom koji nije politička ličnost ovaj problem finansiranja može biti riješen i sada imamo zakonsku osnovu da otvorimo taj konkurs i nadamo se da će uz pomoć Britanske ambasade, koja se bavi procesom nadgledanja izbora novih direktora, biti u prilici da imamo direktora iz neke od zajednica“.

Podsjetimo, Elizabeth Gowing je kao razlog podnošenja ostavke u Kancelariji za zajednice navela da u datim okolnostima nije bila u stanju da obezbjedi usmjeravanje novca u prave svrhe.