Ogromna količina

Tokom akcija policije u 2022. godini pronađeno je 1.473 komada oružja bez dozvole, dok je do jula ove godine oduzeto 636 komada oružja, prenosi Lajmi.

U tri slučaja pucnjave u kafićima i noćnom klubu koja su se završila smrtnim ishodom korišćeno je oružje koje policija nije mogla da identifikuje, a da bi se takvi incidenti sprečili, pokrenuta je akcija policije po nazivom "Štrajk".

Tokom prvog dana akcije "Štrajk" prilikom kontrole 2.049 automobila policija je pronašla i zaplenila šest komada različitog oružja, od čega tri u regionu Prištine. Akcija se sprovodi po cijelom Kosovu i u njoj učestvuju sve jedinice policije, uključujući i specijalne.

"Mislim da akcija zaslužuje pohvalu, ali rezultat koji želimo mora da se postigne kroz sistematski rad organa za sprovođenje zakona, a tu ulogu moraju da imaju i građani koji treba da sarađuju pomažući policiji denunciranjem negativnih pojava", rekao je bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Selam Shkodra.

Psiholog Dorjan Krasniqi naveo je da male kazne za posjedovanje oružja "olakšavaju" nošenje oružja.

"Posjedovanje velike količine oružja pojava je u zemljama u kojima su velike ilegalne aktivnosti. A male kazne za posjedovanje oružja olakšavaju nošenje oružja sa sobom", objašnjava Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi