Profesor ustavnog prava

Nakon izjave premijera Albina Kurtija da je najprikladniji način za raspisivanje vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru peticija, profesor ustavnog prava u Prištini Mazllum Baraliu kaže za Gazetu blic da je peticija jedan od modela koji daje mogućnost da se izađe na izbore, kao i da je administrativno uputsvo nepotrebno, te upitao Kurtija – kako je išao na izbore u aprilu bez takvog uputstva.

Baraliu je pojasnio da je peticija jedan od modela koji daje mogućnost da se izađe na izbore.

“Administrativno uputstvo i peticija su ista stvar. Zahtjev ili peticija je jedan od modela koji daje mogućnost izlaska na izbore, ali postoji nekoliko koraka ili procedura koje treba sprovesti”, rekao je Baraliu.

Kako je naveo, prvi zahtjev mora podneti 20 odsto biračkog tijela, a on se zatim upućuje predsjedniku Skupštine opštine, koji ga šalje CIKu, koja rješava pitanje glasanja.

Zato smatra da je administrativno uputstvo “potpuno nepotrebno”.

“Mora se postaviti pitanje premijeru i vladi - kako ste u aprilu prošli bez ovog administrativnog uputstva, kako ste ranije na izbore, na lokalnom ili centralnom nivou, redovne ili vanredne, išli bez ovoga? Ovom odredbom koja je na snazi, kao što je i tada bila, u član 72 Zakona o lokalnoj samoupravi”, rekao je Baraliu.

Čini mu se, kaže, da vlada i Ministarstvo administracije i lokalne samouprave nemaju dovoljnu koordinaciju po ovom pitanju.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic