Ispunjeni zahtjevi

Nakon što je glasnogovornik Evropske unije Petar Stano rekao da su mjere protiv Vlade Kosova uvedene zbog nesposobnosti da "počnu da se ponašaju na evropski način i da deeskalairaju situaciju", glasnogovornik Vlade Kosova Përparim Kryeziu upitao je Evropsku uniju - šta više traži od Kosova.

Kryeziu je naveo da Vlada Kosova smatra da su ispunjena tri zahtjeva EU koja proizilaze iz dogovora zamjenika premijera Besnika Bislimija i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u Bratislavi, za deeskalaciju situacije na sjeveru.

Prema njegovim riječima, vlada je ispunila prva dva koraka povlačenjem 50 odsto policije u i oko zgrada opština na sjeveru, a treći korak je u toku da bude ispunjen, jer je, kaže, vlada formirala Radnu grupu odgovornu za izradu administrativnog uputstva koje omogućava prijevremene izbore.

"Kosovo poštuje sporazum sa EU. Važno pitanje koje treba da se pokrene jeste šta je Srbija uradila da bi deeskalirala situaciju od onoga što je prvobitno tražila sama EU i to zajedno sa pitanjem šta EU više traži od Kosova. Rekli smo da su mjere protiv Kosova bile nepravedne i očekujemo da budu uklonjene što je prije moguće, posebno nakon napretka u primjeni Brastislavskog sporazuma, ali i nakon poboljšanja situacije na terenu", rekao je Kryeziu.