Beskoristan rad

Odlika Vlade Kosova da preko Ministarstva administracije i lokalne samouprave pokrene procedure za razriješenje četiri albanska gradonačelnika u sjevernim opštinama je beskoristan rad, a takav postupak je "donkihotovski" ili jednostavno nekome odgovara da se stvari razvlače, izjavio je bivši predsjednik Centralne izborne komisije Kosova Mallzum Baraliu za Albanian post.

Baraliu kaže da nije posao ni Ministarstva ni Vlade da se bave nečim što je regulisano Ustavom i što je regulisano zakonom o lokalnim izborima.

"U stvari, dobro je rečeno da se vanredni izbori održavaju i u nekim opštinama ili širom zemlje kada se jednostavno stvore uslovi za tako nešto. U ovom slučaju izbori su održani, ali nije bilo dovoljna izlaznost i sada ta gospoda moraju da podnesu ostavke, ako idu sa prvom opcijom", objasnio je Baraliu.

Pored te forme, on ukazuje da postoji i druga varijanta, a to je da 20 odsto biračkog tijela mora da pokrene peticiju, na svojevrsnom referendumu, kako bi se, uz određene zakonske procedure, to sprovelo i otvorio se put za izbore.

Poslije toga, tvrdi Baraliu, predsjednik mora da raspiše izbore u roku od najmanje 30, a najviše 45 dana.

"To je put", insistira on, dodajući da "vlada i ministarstvo nemaju ništa sa tim".

"Vlada, kao ni Ministarstvo uprave lokalne samouprave u njenom sastavu, nemaju razloga da se miješaju i donose druge propise jer to nije njihov posao. Postoje samo dva načina, odnosno dvije varijante", kaže Baraliu.

Bivši predsjednik CIK-a objašnjava da je Kosovo u Ustavu predvidelo referendum, ali ističe da "nažalost, političke stranke, ova politička klasa od početka do sada – međunarodna zajednica zajedno sa njom – nisu htjele da daju to je prilika da građani donesu Zakon o referendumu, pošto Ustav dozvoljava referendum".

"Ovaj metod lokalnih izbora kroz 20 odsto nije pravi referendum, on je u formi peticije, odnosno u drugom obliku, prvo kroz 20 odsto biračkog tijela pa preko 50 odsto njihovih deklaracija i tako redom", dodao je on.

Eventualni proces novih izbora na sjeveru Kosova u intervjuu za Albanian post objasnio je i bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani.

Hasani je rekao da prevremene lokalne izbore raspisuje predsjednik Kosova, najkasnije 10 dana nakon raspuštanja ili ostavke gradonačelnika.

"Vanredni izbori se ne mogu održati u roku od najmanje 30, a najkasnije 45 dana nakon raspuštanja, odnosno odlaska načelnika opštine. Prijevremeni izbori su uređeni istim zakonima i pravilima CIK-a kao i ostali izbori, s tim što CIK može promeniti vremenske rokove u slučaju da je to potrebno zbog okolnosti", kaže Hasani.

On je rekao da nakon nastale situacije na sjeveru, gradonačelnici četiri sjeverne opštine, Erden Atiq u Sjevernoj Mitrovici, Izmir Zeqiri u Zubinom Potoku, Ilir Peci u Zvečanu i Lulzim Hetemi u Leposaviću, treba da podnesu ostavke, ali postoji i još jedna mogućnost da oni odu sa funkcije.

"Postoji i mogućnost njihovog razriješenja od strane vlade, pri čemu oni prvo moraju biti suspendovani aktom vlade, a zatim taj akt suspenzije mora da potvrdi Ustavni sud. Ukoliko Ustavni sud potvrdi odluku o suspenziji, onda Vlada može da razriješi nadležnog gradonačelnika opštine koji je ranije imao akt o suspenziji", pojasnio je Hasani.

Inače, Vlada Kosova je preko Ministarstva lokalne uprave, koje vodi Elbert Krasniqi, u utorak odlučila da pokrene procedure za razriješenje četiri albanska gradonačelnika u sjevernim opštinama.

Odlukom Ministarstva, formirana je Radna grupa koja će izraditi Administrativno uputstvo za utvrđivanje procedura kojima će se, putem inicijative, smeniti gradonačelnici četiri opštine na sjeveru Kosova, izabrani 23. aprila.

Prema toj odluci, Radna grupa je odgovorna za utvrđivanje procedura i rokova za građansku inicijativu za smjenu gradonačelnika.

Rok za izradu Administrativnog uputstva je do 1. septembra, podsjeća Albanian post.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post