Bez retroaktivnog dejstva

Ustavni sud je u utorak utvrdio da odluka Skupštine Kosova od 8. jula 2021. godine o razrješenju Borda Radio-televizije Kosova nije u skladu sa Ustavom, ali ta odluka nema retroaktivno dejstvo i ne utiče na stečena prava trećih lica.

Skupština Kosova je 8. jula 2021. razrješila Upravni odbor RTK koji su činili Sali Bashota, Agron Gashi, Lirim Geci, Fadil Miftari, Ilir Bytyçi, Bajram Mjeku, Petrit Musoli i Albinot Maloku.

Razrješenje je naišlo na oštre kritike opozicije, koja je optužila vladu da pokušava da politički preuzme javnu televiziju. Poslanici opozicije su iznjeli slučaj pred Ustavni sud.

Sud je, kako se navodi u saopštenju, odlučio da zahtjev poslanika o Upravnom bordu RTK proglasi prihvatljivim i Ćodbije zahtjev za privremenu mjeru u vezi sa dejstvom odluke koja se osporava“.

"Sa pet glasova za i dva glasa protiv, Sud je odlučio da odluka Skupštine Republike Kosovo [br. 08-V-036] od 8. jula 2021. godine o razrješenju svih članova Borda RTK-a nije u skladu sa stavom 1 člana 7 i stavom 9 člana 65 [Ovlašćenja Skupštine] Ustava, a navedeni nalaz, odnosno presuda Suda, nema povratno dejstvo i ne utiče na stečena prava trećih lica“, navodi se u saopštenju.

Opozicija je tvrdila da je razrješenje Borda RTK-a pre dvije godine učinjeno kršenjem nadležnosti Skupštine Kosova, što je i potvrdio Ustavni sud.

Odluka neće uticati na novi Bord RTK-a. Međutim, razrešeni bord ima pravo da prati relevantne procedure u redovnim sudovima, navodi se u obavještenju Ustavnog suda.

Dvogodišnje kašnjenje u donošenju odluke o ovom pitanju Ustavni sud je pravdao činjenicom da nije postojao kvorum za odlučivanje sve do decembra 2022. godine, kada je određen sljedeći sudija.