Poslati nacrt Ustavnom sudu

Profesor političkih nauka Ibrahim Gashi smatra da kosovskoj strani ne odgovara da je međunarodna zajednica optužuje da blokira proces dijaloga sa Srbijom, te da je potrebno što prije pokrenti rješavanje Zajednice srpskih opština, i to, kako ističe, slanjem nacrta, koji je predložila Kosovu i Srbiji "velika petorka", na razmatranje u Ustavni sud, prenosi Koha

"Od nas je traženo da krenemo sa formiranjem Zajednice, da krenemo sa nacrtom koji je došao iz Brisela. Kosovo bi trebalo da krene sa rješavanjem tog slučaja i nacrt pošalje Ustavnom sudu. Ako je sve u redu, onda ovaj zahtjev, koji drži kao talac kretanje ka primjeni ostalih tačaka sporazuma, treba pomjeriti ako je sve u redu sa ustavne tačke gledišta. Status kvo, koji snosi dio krivice za neproduktivnost dijaloga, ne odgovara Kosovu", rekao je Gashi.

Srpska strana, ističe, je spremna da ide ka selektivnoj primjeni sporazuma, primjenjujući samo tačke koje joj odgovaraju, što bi bi Kosovo trebalo da iskoristi i bude ocjenjeno kao konstruktivna strana.

"Ne treba previše očekivati da će dijalog održati dinamiku, ali mislim da bi kosovska strana trebalo da bude konstruktivnija u ovom dijelu, bar u onoj mjeri u kojoj je ne optužuju da koči proces dijaloga", ocjenio je Gashi.

Govoreći o pitanju dinara, Gashi je rekao da Kosovo treba da pregovara samo o dinamici primjene Uredbe Centralne banke Kosova.

"Trebalo bi biti malo pomjeranja ka pronalaženju rješenja, jer nema zahtjeva međunarodne zajednice da se odustane od Uredbe. Ne mislim da Kosovo gubi mnogo ako ostavi malo vremena koje traže američki posrednici u ovom slučaju. Treba da postoji rješenje koje ne krši Uredbu i odluku Vlade, već samo uazuje šta je najprihvatljiviji modalitet implementacije za obe strane. Mislim da su bili sasvim jasni da tu odluku ne osporavaju u međunarodnoj zajednici, već samo brzinu ili dinamiku sprovođenja te odluke. Mislim da je sve o čemu Kosovo ovde može da pregovara jeste dinamika implementacije ili modalitet", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore