Sjeverna Mitrovica

Nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture ACDC održala je danas finalnu konferenciju u okviru projekta "Promovisanje međuetničkog dijaloga u lokalnoj samoupravi" na kojoj su pored predstavnika ove NVO učestvovali i zamjenica premijera za pitanje manjina i ljudska prava Emilija Redžepi i zamjenik predsjednika Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Skender Sadiku.

Cilj ovog projekta je povećanje saradnje i međuetničke saradnje između različitih zajednica u opštinama Sjeverna Mitrovica i Zvečan.

Direktor NVO "ACDC" Dušan Radaković istakao je tokom svog obraćanja da je ovaj projekat započeo prije dvije godine i da je uprkos brojnim problemima i izazovima na terenu ovaj projekat uspešno realizovan.

Zamjenica premijera Emilija Redžepi rekla je da vjeruje da je izgradnja povjerenja i učešće manjinskih zajednica u političkom život ključ kojim se rješavaju problemi svih zajednica i da se za to treba boriti kroz institucije.

"Niko nema prava da ospori bilo kom njegova osnovna prava jer smo svi prije svega ljudi pa se onda dijelimo na nacionalnost, vjeru i ostale stvari . Ne želim da trošim vrijeme na ljude koji su nacionalisti i ne želim da se ono što smo mi kao generacije preživeli bude ono u čemu naša deca odrastaju već put da se bez stereotipa prema drugim ljudima bolje živi", kaže Redžepi.

Zamjenik predsjednika lokalne skupštine u Sjevernoj Mitrovici Skender Sadiku objasnio je prisutnima da je Sjeverna Mitrovica  multietnički grad i da se lokalna skupština suočava sa brojnim problemima, ali da uprkos tome vjeruje da je izgradnja multietničnosti jedini put ka boljem životu za sve zajednice koji žive na Kosovu.

"Sa ponosom mogu da kažem da je Sjeverna Mitrovica multietnička sredina u kojoj žive sve nacije. Ja u opštini Sjeverna Mitrovica na dnevnoj bazi branim sve zajednice jer je to dio mog radnog angažovanja. U Bošnjačkoj mahali koja je jedina na svijetu žive ne samo Bošnjaci već i Srbi, Albanci, Romi i ostali. Aktivnosti koje smo uradili zajedno sa ACDC su rađene sa ljubavlju i na korist svih korisnika. Nadam se normalnim odnosima među našim zajednicama jer nije normalno da se nakon 25 godina neko osjeća kao pobjednik ili kao poraženi", rekao je Sediku.

Na ovoj konferenciji najavljeno je i niz budućih projekata koji će se, prema riječima učesnika, realizovati u periodu od 2024. do 2030. godina i na koje će se voditi računa o pravilnoj zastupljenosti svih zajednica.

Izvor: Kosovo Online