Najveće žrtve žene

Uprkos pozivima da se nasilje u porodici tretira kao prioritet svih institucija i apelima da se ovi slučajevi zaustave, broj takvih incidenata i dalje raste.

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 1272 slučaja nasilja u porodici, što je za 100 više u odnosu na isti period prošle godine. Najveći broj ovih slučajeva pogađa žene.

"Vjerujemo da se mnogo više nasilja dešava, ali u posljednjim godinama prijavljivanje slučajeva nasilja u porodici je povećano. Ipak, veliki broj prijavljenih slučajeva je i dalje zabrinjavajući", izjavila je Nazlie Bala, savjetnica ministke pravde, Albulene Haxhiu, u razgovoru za RTK.

Za civilno društvo, glavna briga ostaju male kazne koje se izriču počiniocima i tendencija da se žrtve okrive.

„Primjetna je tendencija da se nasilje minimizira i da se žrtve okrive, što otežava nastavak i okončanje slučaja putem sudskih odluka, s obzirom na to da su kazne veoma blage“, izjavila je predstavnica Mreže kosovskih žena Adelina Berisha.

Savjetnica ministrke Albulene Haxhiju takođe smatra da su kazne preblage, iako ističe da je to nadležnost pravosuđa.

„Kazne su niske, ali takve odluke spadaju u nadležnost suda, budući da je kazna konačna riječ pravosuđa. Naravno, mi se ne slažemo sa ovako niskim stepenom kazni“, dodala je Bala.

U zemlji postoje različite kazne koje se izriču za nasilje u porodici, uključujući uslovne kazne, novčane kazne i kazne zatvora. U posljednjih pet godina, organi za sprovođenje zakona su zabeležili čak 8.688 žrtava nasilja u porodici.