Politička odluka!

Predstavnici opozicionih stranaka na Kosovu, medijska udruženja i javne ličnosti reagovale su na odbijanje žalbe televizije Klan Kosova, čime ostaje na snazi odluka da se suspenduje dozvola o poslovanju tog medija ukazujući da je ta odluka politička te da je ujedno i najteži udarac Vlade Albina Kurtija na slobodu medija na Kosovu

Udruženje novinara Kosova saopštilo je da je uznemireno odlukom Žalbene komisije Ministarstva, kao i da je ovom odlukom ministarka Rozeta Hajdari, koja je dio Kurtijeve vlade, završila sve neophodne administrativne radnje za zatvaranje televizije Klan Kosova, prenosi Teve 1.

"Ovu odluku treba shvatiti kao odluku pokreta Samoopredjeljenje i premijera Kurtija da prvi put od završetka rata na Kosovu zatvore jedan medij. Udruženje smatra da ovaj proces od početak je politički motivisan i da je vladajuća stranka i Vlada premijera Kurtija u pokušaju da zatvori najveću privatnu televiziju u zemlji", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja ističu da ta odluka potvrđuje otvoren i nezapamćen rat ove vlade protiv medija, kao i upozorenje da će i drugi mediji biti meta napada.

"Današnja politička odluka Kurtijeve vlade je najteži udarac slobodi medija na Kosovu od rata", ističe se u saopštenju.

Evropski centar za slobodu medija i štampe u reagovanju je naveo da su zgroženi tom odlukom dodajući da je to bez presedana u novoj istoriji Kosova i da ozbiljno ugrožava pluralizam, slobodu medija i šalje jasnu poruku drugim medijima.

U objavi na Facebooku pozvali su Klan Kosova da se bori protiv te odluke pred Sudom.

Reporteri bez granica ukazuju na Twitteru da je takvom odlukom pluralizam informacija ozbiljno ugrožen pozivajući da se ta odluka poništi.

Na odluku o gašenju Klana Kosova reagovala je i potpredsjednica PDK Vlora Çitaku navodeći da se ideja slobode govora i misli brutalno napada i da to više nije i ne treba da bude bitka samo jednog medija, već da je to bitka cijelog društva.

Advokat za medijska prava Flutura Kusari istakla je da je to politička odluka i za zatvaranje medija, takođe, optužila Pokret Samoopredjeljenje, premijera Albina Kurtija i ministarku Rozetu Hajdari.

Kusari je na Facebooku napisala da je odluka o suspenziji poslovnog sertifikata politička, proizvoljna, sa pogrešnom pravnom osnovom, da su je doneli organi i službenici koji nemaju nadležnost da suspenduju poslovne sertifikate, a u okviru izmišljenog postupka.

Portparolka Demokratskog saveza Kosova Sibel Halimi smatra da ta odluka preti svima i ukazuje da je potrebna reakcija celog društva.

"Naša zemlja nazaduje, ovo ne treba dozvoliti. Više se ne radi o političkim bitkama, već o zaštiti najosnovnijih vrijednosti demokratije, kao što su sloboda, mišljenje i slobodno izražavanje", napisala je Halimi na Facebooku.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj zatražio je od premijera Albina Kurtija da odustane od odluke vezane za gašenje Klana Kosova, kao i da se izvini građanima i novinarima.

"Sunce se ne može pokriti sitom, Albine Kurti. U evropskoj zemlji se mediji ne zatvaraju! Mi nismo Sjeverna Koreja! Zato odustanite od ove sulude odluke i pustite Klan Kosova da radi svoj posao! Izađite, izvinite se novinarima i sačuvajte malo obraza", istakao je Haradinaj na Facebooku.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku ocjenio je da je gašenje Klan Kosova napad autoritarne vlade na slobodu govora i napad propagandne paranoje na samu demokratiju.

"Ova vlast želi krizu. Ova vlast voli strah. U ovoj bici, bez presedana, nije samo televizija. Sve su to mediji, novinari i promoteri slobode govora. Svi smo, pojedinačno i kolektivno. Dakle, svi ćemo biti zajedno u ovom obračunu. Sloboda govora će trijumfovati", napisao je Abdixhiku na Facebooku.

Dodao je da naredbe "Politbiroa ne mogu poraziti kosovsku demokratiju".

Predsjednik PDK Memli Krasniqi kaže da je odluka vlade da zatvori Klan Kosovo neprihvatljiva, opasna, protivzakonita i protiv svake demokratske vrijednosti na kojoj je izgrađena država Kosovo.

"Ova Vlada je zalutala! Od panike svakim danom sve više tone u blato nedostojnih odluka i diktatorskih sklonosti. Stoga smo danas svi ujedinjeni protiv ove autoritarne odluke i u odbrani slobode izražavanja i slobodnih medija. Ne zatvarajte Klan Kosova. Diktatura ne prolazi", naveo je Krasniqi na Facebooku.

Novinar i direktor poartala Nacional Berat Buzhala pozvao je na Facebooku sve novinare da se solidarišu sa televizijom Klan Kosova.

"Ovo je pravi i ozbiljan test demokratije i slobodnih medija. Generalni štrajk nezavisnih medija i novinara je zagarantovan", naveo je Buzhala.

Da odluka o gašenju Klana Kosova predstavlja najcrnji dan "državne cenzure" smatra i generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutieres koji je na Twitteru istakao da je "Vlada konačno uspjela da zatvori Klan Kosova".

Prema njegovim riječima, Kurtijeva vlada gura Kosovo u najkonzervativniji neoliberalizam sa najvećim prezirom prema vrijednostima Evropske unije.

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine saopštilo je da je odbilo žalbu TV Klan Kosova na suspenziju dozvole za rad, uz obrazloženje da je odluka o ukidanju licence doneta u skladu sa zakonom, a sve uz obrazloženje da u dokumentaciji kompanije vlasnika televizije stoji da je Kosovo dio Srbije.

Izvor: Kosovo Online