Evropska roba preko Sofije

Kosovo je uvezlo i izvezlo manje robe tokom prošlog mjeseca u odnosu na prije godinu dana. Uspostavljanje mjere bezbjednosti za uvoz robe iz Srbije uticalo je na kosovske trgovce da preorijentišu tržište.

Prema riječima predsjednika Privredne komore Kosova Lulzima Rafune, srpski proizvodi su zamjenjeni onima proizvedenim u drugim zemljama.

Usporavanje inflacije i devalvacija eura umanjili su tempo spoljne trgovine Kosova.

Prema podacima Agencije za statistiku, tokom juna uvezeno je robe u vrijednosti od 467 miliona eura, što je za oko 5,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Prošlog mjeseca je takođe bilo manje kosovske robe na međunarodnim tržištima. Smanjenje je iznosilo 8,1 odsto.

Zbog mjera bezbjednosti koje je Vlada uvela na uvoz iz Srbije, tokom juna su se promjenili i trgovinski partneri.

Prema riječima predsednika Privredne komore Kosova Lulzima Rafune, uprkos svim izazovima, kosovski trgovci su preorijentisali tržište.

"Većina proizvoda koji se uvoze iz Srbije su proizvodi evropskih kompanija i sada zbog mjere koja je na snazi, a o kojoj nije odlučeno zbog uvoznika ili izvoznika, ali prema informacijama koje su došle do nas, neke kompanije, na primjer njemačke, preorijentisale su kosovske kompanije da iz drugih zemalja uzmu istu firmu koju imaju kao majku-firmu, ili koju imaju u kompaniji, na primjer u Sofiji“, rekao je Rafuna.

Najviše robe na Kosovo se uvozi iz zemalja Evropske unije, što je tokom juna iznosilo oko 200 miliona eura ili 43 odsto ukupnog uvoza. Glavni trgovinski partneri su i dalje Njemačka, Italija i Grčka.

Kosovo je potrošilo oko 200 miliona eura u gotovini u azijskim zemljama, kupujući proizvode uglavnom iz Turske, Kine i Indije.

Iz Indije je povećan uvoz za 23 miliona eura. Prošle godine je uvezeno svega tri miliona evra.

Iako geografski bliže, zemlje CEFTA imaju najmanji udeo u uvozu. One su zabilježile pad od 22 odsto.

Očekuje se da će se uvoz povećati tokom ovog mjeseca nakon dolaska iseljenika. Prema Rafuninim riječima, preduzeća su snabdjevena i ne očekuje se da će doći do nestašice proizvoda.

Ne očekuje se poskupljenje nijednog proizvoda, nijedna kompanija nije isticala da je zbog povećanih troškova gurnuta na poskupljenje proizvoda, pa je druga vijest da je inflacija u izvesnoj mjeri obuzdana ne samo u evrozoni i zemljama Balkana, već i šire i tokom perioda u kome će dijaspora biti ovdje.

Prošle godine Kosovo je zabilježilo rekordne brojeve u pogledu usluga robe sa drugim zemljama. Uvezlo je 5,6 milijardi eura robe, a izvezlo 920 miliona.