Izolacionistička logika

Analitičar Visar Imeri rekao je za Dukađini da odbijanje premijera Kosova Albina Kurtija da se sastane sa premijerom Albanije Edijem Ramom u Prištini i neprisustvovanje na neformalnom sastanku lidera regiona u Tirani, predstavlja na neki način odbijanje priprema za Berlinski proces.

Imeri je rekao da je "ta gotovo izolacionistička logika koja se često vidi kod Kurtija, koji tvrdi da samo on brani principijelnu politiku i niko drugi, krajnje pogrešna za Kosovo".

"Kurti je napravio veliku grešku što nije otišao na sastanak, ne ulazeći u razloge zašto nije otišao. Uvijek sam bio zadovoljan što Kosovo nije odbacilo regionalne sastanke. Odbijanje sastanka sa premijerom Ramom u Prištini i odbijanje današnjeg zajedničkog ručka na neki način je odbijanje pripreme za Berlinski proces. Ono što je činjenica jeste da je premijer Kurti izostao sa sastanka sa regionalnim liderima koji je imao za cilj pripremu Berlinskog procesa koji će biti održan u oktobru", rekao je Imeri.

Kako dodaje, nije bilo pametno propustiti sastanak.

"Sada odbacuje Berlinski proces i veoma je loše što se Kosovo nije čulo na tom sastanku gdje su razgovarali o finansijskom paketu, a tamo se uopšte nije čuo glas Kosova", dodao je Imeri.

Sastanku u Tirani prisustvovao je i komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, a održava se u okviru priprema za samit Berlinskog procesa, koji će biti održan u glavnom gradu Albanije 16. oktobra.

Premijer Albanije Edi Rama, čija zemlja ove godine predvodi Berlinski proces, najavio je prije nekoliko dana neformalni sastanak tokom svoje turneje po državama Zapadnog Balkana.

Izvor: Kosovo online/Dukađini