Stav analitičara

Politički analitičar Afrim Kasoli i advokat Ardian Bajraktari ocjenjuju da u planu Vlade Kosova za normalizaciju situacije na sjeveru postoje elementi kršenja Ustava od strane institucija, prenosi Indeksonline.

U trećoj tački tog plana navodi se da će Policija Kosova, Kfor i Eulex sprovoditi zajedničke bezbjednosne procjene svakih 15 dana kako bi garantovali bezbjedno okruženje za sve.

Politički analitičar Afrim Kasoli kaže da odluku o nastavku mandata Eulexa na Kosovu nije izglasala Skupština Kosova.

„Delikatno pitanje u vezi sa sporazumom koji je proglasila Vlada Kosova za normalizaciju, za koji se kaže da je postignut između glavnog pregovarača Bislimija i predstavnika Lajčaka, posebno je u tački 3, gdje se kaže da će Policija Kosova da sarađuje sa Kfrom i Eulexom u praćenju bezbjednosne situacije na sjeveru. Što se tiče saradnje sa Kforom, ne treba je mnogo tumačiti jer znamo pravni osnov Kfora, ali što se tiče saradnje sa Eulexom, i to je veoma delikatno pitanje, jer ne zaboravimo da je to kršenje suvereniteta zemlje. Zato što je produženje mandata Eulexa izvršeno samo kroz razmjenu pisama između predsjednice Osmani i predstavnika EU, zaobilazeći Skupštinu Kosova. Skupština Kosova je isključena kao mehanizam koji bi legitimisao nastavak mandata Eulexa na Kosovu“, objašnjava Kasoli.

Advokat Ardian Bajraktari ističe da "svaki prenos suvereniteta" od strane kosovskih institucija mora da prođe ratifikaciju u Skupštini.

„Prenos elemenata suvereniteta sa naših institucija na međunarodne institucije i mehanizme, u ovom slučaju Eulexa, postaje elementi koji mora da prođe kroz ratifikaciju u Skupštini prema članu 18 Ustava Kosova", kaže Bajraktari.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline