Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi smatra da premijer Albin Kurti nije želeo da ulazi u dijalog sa Srbijom, i u tome vidi razlog nesuglasica sa međunarodnom zajednicom, prenosi Ekonomija onlajn.

Maliqi je u izjavi za RSE rekao da ne može da predvidi kraj Kurtijevih odnosa sa Zapadom, dodajući da na Kosovu postoje naznake pokušaja rušenja aktuelne vlade.

„Ne mogu sa sigurnošću da odgovorim na ovo pitanje, ali postoji velika mobilizacija u opoziciji, javnom mnjenju, i u pojedinim medijima da se koriguje sadašnja politika. Postoje indicije da će opozicija u Skupštini Kosova uspjeti da okupi neku vrstu većine i pokuša da sruši vlast. Ne znam da li će to uspeti, ali se radi na tome“, rekao je Maliqi.

On kaže da "Kurti ima ozbiljnu opoziciju kako u svom pokretu, tako i među svojim saveznicima".

Kada je riječ o putu dijaloga, Maliqi kaže da je uslov svih uslova Zajednica srpskih opština.

„Uslov svih uslova je da se pronađe formula za Zajednicu opština sa srpskom većinom, koja treba da bude bez izvršnih funkcija. Kosovska strana je to mogla sama da uradi mnogo ranije. Ima principijelnih zamjerki iz Ustavnog suda Kosova, koje pokazuju da Asocijacija ni u kom slučaju ne može biti treći nivo vlasti, što Ustavom Kosova nije predviđeno i to treba uzeti u obzir. Čini se da već postoje neki prijedlozi kako bi Udruženje trebalo da izgleda“, rekao je Maliqi.

Kaže da je međunarodna zajednica razmatrala nekoliko političkih načina za rješavanje problema između Kosova i Srbije.

„Jasno je da to treba politički rješavati. Inače, alternative su ono što se govorilo na početku kada je izbila kriza. Jedan scenario je bio da se na sjeveru Kosova napravi neka vrsta mini-protektorata, da Kfor preuzme svu vlast, što je veoma opasno i skupo. Zapad neće željeti da ovdje pravi mini-protektorat u vrijeme kada je veoma zauzet Ukrajinom. Drugi prijedlog je bio da se napravi neka vrsta Dejtona ili Rambujea, da se zatvore pregovarači na 10 dana“, rekao je Maliqi.

Maliqi kaže da Zapad treba da vodi "mekšu" politiku prema Beogradu ako, kako navodi, želi da udalji Srbiju od Moskve.

„S druge strane, američki ambasador u Beogradu Christopher Hill često flertuje i podržava Srbiju. Ovo je način na koji se vodi zapadna politika. U tom kontekstu, oni su ljuti na vladu na Kosovu. Kažu im – nemojte nas ometati u ovom poslu. Jer ono što Kurti radi zapravo pomaže Vučiću da pobegne. Mislim da Amerika sada malo koriguje svoju politiku, da će biti neka vrsta kazne i za Srbiju zbog podsticanja stalnih tenzija na Kosovu i prijetnje sukobom”, rekao je Maliqi.
 
Izvor: Kosovo online/Ekonomia online/RSE