Kosovo će zavisiti od uvoza

U nekim dijelovima Kosova počela je žetva pšenice, ali s obzirom na loše vremenske uslove prinosi su znatno manji od očekivanog pa će Kosovo i ove godine zavisiti od njenog uvoza, prenosi Indeksonline.

Očekuje se da će ove godine biti 40 odsto manje prinosa što je posljedica nepovoljnih vremenskih uslova zbog čega se poljoprivrednici povlače iz proizvodnje.

Profesor poljoprivrede Imer Rusinovci smatra da je uvoz pšenice na visokom nivou i da neopravdan jer Kosovo može da proizvede potrebne količine pšenice ali da nažalost Vlada ne pomaže poljoprivrednicima.

„Tražimo da institucije podrže ovaj sektor i da se osjeti njihova podrška kroz mere poljoprivrede“, kaže Rustinovci.

Sa njim se slaže i predsjednik Saveza poljoprivrednika Tahir Tahiri dodaje da se ove godine očekuju veoma mali prinosi ove žitarice.

Premijer Albin Kurti je juče na početku sezone žetve rekao da je ove godine pšenicom zasađeno blizu 67.000 hektara, ili 32 odsto više nego prošle godine.

„Podrška Ministarstva poljoprivrede je 474 eura po hektaru što je 216 odsto više u odnosu na prethodne vlade, 150 eura za površinu, 150 eura za đubrivo, 120 eura za prinos i 54 eura za derivate“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline