Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenja Enver Dugolli izjavio je za Teve 1 da je odluka o smanjenju prisustva policije u opštinama na sjeveru Kosova doneta u skladu sa bezbjednosnom situacijom, a po pitanju novih izbora na sjeveru, kaže da bi Kosovo trebalo da traži dodatne garancije Evropske unije i SAD.

"Smanjenje prisustva policije u opštinama je odluka koja je doneta u skladu sa bezbjednosnim okolnostima, u koordinaciji sa saveznicima u pogledu operacija i mjera. Komunikacija je bilo, ali odluke je donela Vlada Kosova", rekao je Dugolli.

Što se tiče druge tačke, koja se odnosi na održavanje novih izbora na sjeveru, Dugolli je ocjenio da bi po tom pitanju trebalo tražiti dodatne garancije Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Očigledno je ovdje potrebna dodatna garancija Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i posrednika koji podržavaju ovaj proces. Prvo, treba da postoji mirno okruženje, poštena kampanja i garancija da će biti učešća građana tog dijela Kosova, bez pretnji i ucena. EU treba da izvrši pritisak na Srbiju da ne utiče na građane prijetnjama i ucjenama. U suprotnom, besmisleno je raspisivati vanredne izbore. Ponavljanje iste situacije neće odgovarati građanima sjevera, a ni državnom budžetu“, naveo je Dugolli.

Dodao je da datum izbora zavisi od trenutka kada dođe do dogovora i prihvatanja koraka da se krene napred.

Izvor: Kosovo online/Teve1.info