Umjesto ublažavanja retorike

U trenutku kada su odnosi između Kosova i međunarodne zajednice na najnižem nivou, od najviših predstavnika vlasti na Kosovu umjesto ublažavanja retorike stižu javne kritike Evropske unije koje "cementiraju konfliktnu poziciju" i "bacaju so na otvorenu ranu odnosa sa saveznicima", smatraju eksperti za politička pitanja na Kosovu Artan Muhaxhiri i Shkodran Ramadani.

Portal Albanian post bavio se posljedicama izjave ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gërvalle-Schwarz da je Evropska unija samo "tigar od papira" i da bez SAD i NATO ne može da obezbjedi mir i stabilnost u regionu.

Muhaxhiri kaže da nema nijednog argumenta da se kosovski lideri ponašaju na ovaj način, posebno, kako navodi, u trenutku kada se oblikuju novi transatlantski odnosi i geostrateška prestrojavanja zbog rata u Ukrajini.

"Kosovsko rukovodstvo učvršćuje svoju konfliktnu poziciju prema EU, u konceptualnom i praktičnom aspektu, kroz kontradiktornu doslednost u diskursu i djelovanju. Zahtjevi za korektivno vrednosno prevaspitavanje džinovske strukture kao što je EU, liče na tragikomične iluzije koje se raspadaju čim se suoče sa samo dve racionalne misli”, rekao je Muhaxhiri.

Za Ramadanija, izjava Gërvalle-Schwarz osim što je "skandal u nizu drugih skandala" vlade Albina Kurtija, ozbiljno šteti odnosima Kosova sa njegovim glavnim saveznicima, dodajući da umjesto pokušaja da pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo to učine, izvršna vlast se udaljava od jedinih saveznika.

"Dok Kosovu treba relaksacija odnosa sa saveznicima, pod diktatom Albina Kurtija, Gërvalla-Schwarz baca so na povređene odnose sa glavnim saveznicima. Dakle, spirala u koju je Kurtijeva vlada gurnula Kosovo postaje samo opasnija, a fatalni sudar je neizbježan i za ovu grešku odgovorna je samo jedna adresa - Vlada Kosova”, rekao je Ramadani.

Muhaxhiri kaže da Gërvalla-Schwarz primjenjuje populistički plan sa motom - “govorim istorijske istine u oči izdajničkih Evropljana”.

"Sankcije na više nivoa, produbljivanje finansijskih rana i rizik od izolacije, na nekoliko mjeseci učiniće beskorisnim ovaj grubi rječnik koji se graniči s arogancijom. Teoretski, EU i SAD mogu da prekinu dijalog i počnu da ignorišu Kosovo. Onda? Gdje ostajemo? Do kada? Kako da se vratimo? Sa kojim savezom? Bez tačnih odgovora na ova pitanja, ovakva politika je samo avantura”, naglašava Muhaxhiri.

Sličan stav, ali oštriji ima i Ramadani. On kaže da je kosovska šefica diplomatije postala "maskota Kurtijeve vlade", i dodaje da njeno pojavljivanje na Dubrovačkom forumu, gdje su bila i dvojica vrhunskih diplomata EU i SAD, Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar, predstavlja "posljednji niz sarkastičnog diskursa".

“Ona je najružnije lice ove slabe i štetne vlasti koja je produktivna samo kada je riječ o skandalima, aferama i odlukama koje ugrožavaju sigurnost i budućnost zemlje. Ta pojava je samo posljednja sekvenca vladinog diskursa koji narušava odnose Kosova sa njegovim glavnim saveznicima“, podvlači Ramadani.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post