Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz istakla je, povodom predstojeće sjednice Parlamntarne skupštine Savjeta Evrope, da Kosovo ispunjava sve uslove za punopravno članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Gërvalla-Schwarz je na Facebooku navela da sa svojim zamenikom Kreshnikom Ahmetijem i ambasadorom Lulzimom Hisenijem planira posljednje sastanke sa delegacijama i komitetima Savjeta Evrope prije glasanja PSSE.

"Parlamentarna skupština Savjeta Evrope sutra, 16. aprila, sa dvije trećine glasova svih prisutnih poslanika iz svih država članica, treba da glasa o preporuci Ministarskom savjetu za članstvo Kosova u Savjetu Evrope. Uspješno glasanje sutra popodne otvorilo bi put završnom koraku, odluci Ministarskog savjeta, koji bi prvi put imao priliku da članstvo Kosova stavi na dnevni red 16. maja, kada Savjet Evrope obilježava 75. godišnjicu", ukazala je Gërvalla-Schwarz.

Kosovo je, ocjenjuje, pripremljeno i ispunjava uslove za punopravno članstvo, što, kako dodaje, potvrđuje izvještaj Savjeta Evrope, koji je 27. marta predstavila izvjestilac za Kosovo Dora Bakoyannis.

Izvor: Kosovo Online