Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je u intervjuu za Glas Amerike da su odnosi Kosova sa Sjedinjenim Državama veoma dobri, uprkos tome što se oko nekih tema ne slažu u tehničkim detaljima dodajući da je, kada je riječ o dijalogu Kosova i Srbije, pitanje koliko se treba dogovarati u Briselu s obzirom da Srbija kasnije odluči da se ne pridržava dogovorenog.

Govoreći o nedostatku napretka u pregovorima Kosova i Srbije, Gërvalla-Schwarz je navela da, ako sve što se radi u Briselu uz posredovanje EU, ima rok do "povlačenja Srbije", onda je potrebno zapitati se koliko vremena vrijedi provesti u Briselu za dogovore, da bi na kraju Srbija odbila da ih se pridržava.

Odgovarajući na pitanje o posljednjem sastanku u Briselu koji je održan na nivou glavnih pregovarača, a u vezi sa finansijskom podrškom Srbima na Kosovu iz Beograda, nakon zabrane upotrebe dinara, Gërvalla-Schwarz navodi da nema sumnje da je euro jedina valuta koja važi na Kosovu, po principu svih demokratskih država u kojima važi "jedna država - jedna valuta", ali da su ustanovili da je potrebno naći rješenje za građane koji mogu biti pogođeni tom odlukom.

"Ipak, ne zaboravimo da od 2011. godine sa Srbijom u Briselu razgovaramo o nelegalnim institucijama i njihovom raspuštanju, što je bilo obećanje tadašnje Vlade Srbije 2013. I dalje raspravljamo o starim temama. Postigli smo dogovor u Briselu, prihvatajući obostrano ono što se u početku zvalo francusko-njemački prijedlog, a potom i prijedlog EU, što je rezultiralo sporazumom od 27. februara prošle godine. Što se tiče Kosova, bili smo spremni da to odmah potpišemo u Briselu. Srbija je odbila. Danas, nažalost, ne možemo da kažemo da li imamo ili nemamo pravno obavezujuće sporazume za obe strane, jer ostajemo jedina strana koja se bori za punu primjenu tog sporazuma. Ako sve što radimo u Briselu uz posredovanje naših evropskih partnera, ali i uz pomoć drugih partnera, pa i onih iz SAD ima rok isteka samo nekoliko nedjelja, dok Srbija ne povuče svoje ranije odluke, onda moramo postavite pitanje da li vrijedi toliko vremena provoditi u Briselu za dogovore koji na kraju, ni tako, ne obavezuju Srbiju da ih se pridržava", kazala je ona.

Prema njenim riječima, postoji mnogo nesporazuma i pogrešnih tumačenja u vezi sa novom uredbom Centralne banke Kosova, koja je, kako kaže, nezavisna institucija i u čije se poslove Vlada Kosova ne miješa.

"Međutim, ono o čemu razgovaramo je primjena te uredbe, gdje smo u međuvremenu, zajedno sa našim partnerima, prihvatili da se tu i tamo ukaže potreba za dužom fazom za njeno sprovođenje. Mogu vam reći da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama veoma dobri. I veoma su dobri jer u svim temama kojima se bavimo u našem regionu imamo isti stav i imamo iste ciljeve", navodi ona.

Gërvalla-Schwarz kaže i da postoje neke teme u kojima se Kosovo i SAD ne slažu 100 odsto u tehničkom aspektu, ali da se dovođenje u pitanje odnosa između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država nikada nije dogodilo.

Povodom razmatranja izvještaja na sastanku Komiteta za politiku i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Gërvalla-Schwarz navodi da, ako se sutra stvori neophodan kvorum za rješavanje zahtjeva za Kosovo, onda postoji mogućnost da takav zahtjev, odnosno izvještaj, može biti i odobren.

"Rijetko koja zemlja je, u istoriji članstva poslije 1990. godine u Savjetu Evrope, bila toliko spremna da se pridruži toj organizaciji. Djelovali smo zajedno sa svim mehanizmima Savjeta Evrope, izvještaj je pozitivan, domaći zadatak urađen, tako da očekujemo da ćemo tokom marta, aprila i maja napredovati u tom pravcu", uvjerena je Gërvalla-Schwarz.

Povodom mogućnosti da Crna Gora glasa protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope, Gërvalla-Schwarz je rekla da bi to bio ozbiljan nazadak u bilateralnim odnosima Crne Gore i Kosova te da ne vjeruje da će Crna Gora doneti takvu odluku.

"Članstvo ili ne Kosova neće zavisiti od glasanja Crne Gore, ali bi to, naravno, predstavljalo ozbiljan zastoj u našim bilateralnim odnosima, tako da ne vjerujem da će Crna Gora doneti takvu odluku", navodi.

Odgovarajući na pitanje da li nakon što je zemljište vraćeno manastiru Visoki Dečani na proces članstva u Savjetu Evrope može uticati neformiranje Zajednice srpskih opština, Gërvalla-Schwarz kaže da Izvještaj Savjeta Evrope veoma jasno kaže da Kosovo ispunjava sve najviše standarde demokratije, zaštite ljudskih prava, zaštite prava nevećinskih zajednica, vladavine prava i ostale kriterijumi za pridruživanje.

"Ostalo je otvoreno samo sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova od strane institucija, tema koja je u međuvremenu riješena, a biće i stvaranje dodatnih uslova, odnosno dodavanje uslova koji nisu predviđeni izvještajem. To je pristup koji je veoma nepravedan prema našem zahtjevu, zato ne vjerujem da će se to dogoditi", navodi.

Izvor: Kosovo Online/VOA