Politički analitičar

Shkelzen Maliqii, politički analitičar iz Prištine, ocjenjuje za Kosovo onlajn da je izjava Donike Gërvalle-Schwarz neodmerena i da nema posebnu težinu, ali pokazuje kakvo je stanje u Vladi Kosova, koja na neki način želi da se opravda za ono što radi već godinu dana. Ukazuje da je Vlada Kosova preuzela određene mjere da navodno uvede red i pravnu državu na sjever Kosova bez konsultacija sa Kforom, ambasadorima i zemljama koje podržavaju Kosovo.

"Kosovo nema razloga da se ljuti na međunarodnu zajednicu, jer je aktuelna vlada sama inicirala probleme. Možda je prije godinu dana izgledalo kao da vlada pokušava nešto da uradi, da sprovede sporazume o tablicama i dokumenta, ali se pokazalo da tako stvari ne funkcionišu. I SAD i EU su tražile da se ne preduzimaju te, prije svega, administrativne mjere, dok se ne postigne veliki dogovor za normalizaciju, ali je Albin Kurti nastavio sa svojom politikom. I nakon svega, nije naučio lekciju. Iako je i sam osporavao Ahtisaarijev plan, Kurti sada odjednom želi sam da uvodi pravnu državu", kaže Maliqi.

Dodaje da Vlada Kosova preko malih kriza želi da blokira proces dijaloga, a da je ono što zaista "boli" Kurtija ZSO, koju on ne želi da formira, jer je poslije svakog prijedloga za Zajednicu, on postavljao neke nove zahtjeve. Maliqi naglašava da je u Kurtijevom interesu da se dijalog blokira.

"U svakom pogledu, pomoć međunarodne zajednice je bila veoma značajna za Kosovo, od formiranja administracije, do infrastrukturnih projekata. Opštine na Kosovu uvijek nešto rade sa EU. Sada se to zanemarilo, kao da opštine mogu same da rade te projekte iz svog budžeta. Čitava infrastruktura je obnovljena ili je napravljena nova uz pomoć stranih sredstava. Što se tiče vojske i mnogih drugih investicija, Kosovo je zavisno od stranih sredstava, jer nema svoj budžet da može da napravi pravnu državu", ukazuje Maliqi.

On nema dilemu da je Vlada Kosova geostrateški u - autu.

"Ne razumeju šta se događa, nisu dobro shvatili ni krizu u Ukrajini, smatraju da treba osuđivati Rusiju i Srbiju zajedno sa njom, a Zapad je zainteresovan da Srbiju ima u svojoj sferi. Srbija je sada oaza, okružena sa svih strana zemljama članicama NATO, srpska vojska ima odlične odnose sa NATO. Doktrina je da je Srbija neutralna zemlja, ali po pitanju Ukrajine ne može se ostati neutralan, Srbija je često glasala za mnoge rezolucije kojima je osuđivala agresiju Rusije, ali sa druge strane, zbog ekonomskih i tradicionalnih odnosa želi da zadrži dobre odnose sa Rusijom, što je gotovo nemoguće", ističe on.

Smatra da EU i SAD ne shvataju toliko ozbiljno izjave Donike Gërvalle-Schwarz, navodi da su sankcije Kosovu predviđene zbog drugih stvari, pa ne vjeruje da ih sada zbog izjave mogu produbiti.

"Ako je neko naivan, onda je to je Donika Gërvalla-Schwarz. Svima koji su imali primjedbe na Vladu Kosova govore kako ne poznaju Srbiju i ne znaju kakva je situacija na Kosovu, kao Blinkenu i Rami. A, zahtjevi EU i SAD su veoma jednostavni, deeskalirati situaciju, povući gradonačelnike i organizovati izbore. Vrlo je teško steći podršku prijatelja koje Kosovo ima posljednjih 30 godina, ovakvim mjerama se samo kompromituje i gubi tradicionalne prijatelje. Opozicija se prvi put malo probudila, postoji mogućnost i da obori Kurtijevu vladu, jer je kratkovida i destruktivna", naglašava Maliqi.

Ukazuje da su američke diplomate oprezne, da šalju signale i opomene da je ovo pogrešan put i da će uslediti sankcije i "uvek odvajaju narod Kosova od vlade".

"Iako Kurti priča da su mjere privremene, i da ima ustavno pravo za poteze na sjeveru, mora da shvati da mora da promjeni politiku. Važno je ponovo uspostaviti red i mir, kako bi se došlo do tog velikog političkog dogovora o normalizaciji koji je navodno prihvaćen sa obe strane, ali je ostalo da se implementira", kaže Maliqi.

Izvor: Kosovo Online