Potrebna Srpska lista

Predstavnici opozicionih partija na Kosovu traže načine da se suprotstave politici premijera Albina Kurtija koja, prema njima, vodi Kosovo u izolaciju, ali za sada nemaju način da mu ugroze poziciju.

Kako prenosi Gazeta express, opozicija za eventualno rušenje vlade kroz izglasavanje nepovjerenja nema dovoljan broj glasova.

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti kaže da je trenutno veoma mali uticaj opozicionih partija na Kurtija.

"Koliko sam video, opozicija nije zainteresovana da pokrene bilo kakav protest kako bi se suprotstavila politici Vlade Kosova. Druga opcija je da nam drugi pomognu da nadoknadimo glasove, pa da vlada padne“, kaže Haliti.

On dodaje da bi u slučaju rušenje Kurtijeve vlade formiranje novih institucija trajalo nekoliko mjeseca.

Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku najavio je ideju da se započne artikulisanje zajedničkog mišljenja, da se suprotstavi "politici sukobljavanja Vlade Kosova sa istorijskim saveznicima".

Kako je sam Abdixhiku rekao, na sastanke će biti pozvani predstavnici društva iz svih oblasti, uključujući političke partije, da bi se sa njima informisali i razgovarali o planu LDK za prevazilaženje izolacije i krize.

Potpredsjednik LDK Lutfi Haziri kaže da ova inicijativa ima za cilj da dokaže da je narod Kosova proevropski i proamerički orijentisan i da će takav i ostati, uprkos činjenici da njegova vlada "narušava odnose sa zapadnim partnerima“.

"Čvrsto vjerujemo da bi na ovom nivou opozicija trebalo da se pridruži inicijativi predsjednika LDK i da nastavi da se kreće u ovom pravcu“, kaže Haziri.

Haziri takođe ističe sumnje u uspjeh eventualnog glasanja o nepovjerenju vladi.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj ideju o izglasavanju nepovjerenja vladi Albina Kurtija izneo je još početkom juna, nazvavši to "pravim rješenjem".

Sličan stav je izneo i prije dva dana, rekavši da je "današnji prijedlog za smenu Albina Kurtija od nacionalnog interesa". On je pozvao opoziciju, ali i poslanike vlasti da mu se pridruže.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj kaže da je opozicija svijesna da bez pomoći poslanika iz vladajuće koalicije glasanje o nepovjerenju Kurtijevoj vladi ne može biti uspješno.

"Možemo da organizujemo debate, možemo da organizujemo okrugle stolove, opozicioni front. Možda su protesti alternativa, ali tog opredjeljenja još uvijek nema“, kaže Kadrijaj.

Analitičar Agon Maliqi kaže da su opozicione stranke u teškoj situaciji, jer je i za njih ceo kontekst "politička zamka".

"Ovo je posebno problematično u slučaju da se nastave pozivi na rušenje vlade. Zbog broja, ako pogledate matematiku, biće potrebni i glasovi Srpske liste. U tom kontekstu, opozicija je u velikoj dilemi i politički u klizavoj situaciji“, kaže Maliqi.

On, međutim, ocjenjuje da bi opozicija, za svaki slučaj, trebalo da se pripremi za vanredne izbore, ako vlada procjeni da joj je potreban novi mandat - bilo za postojeći kurs, bilo za kurs koji vodi ka kompromisima.

U takvoj situaciji, dodaje Maliqi, opozicija mora biti spremna i da izađe na izbore sa zajedničkom platformom za tehnički mandat i sa zajedničkim kandidatom za premijera.

"Mislim da je opozicija nemoćna sa brojem koji sada ima. Nemoćna je zbog dominacije i hegemonije koju premijer Kurti ima u javnom mnjenju, posebno oko tema sjevera i pregovora. Ali, mislim da nije potpuno nemoćna ako radi zajedno i sarađuje sa elementima koji mogu biti nezadovoljni unutar postojeće većine. U tom kontekstu, opozicija ima manevarski prostor da diktira tok razvoja događaja“, kaže Maliqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express