Premijer Hrvatske

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je na kraju samita lidera Evropske unije, sa kojeg je zatražena deeskalacija situacije na Kosovu, zatražio "balansiraniji politiku".

"Ta deeskalacija mora ići s obje strane. Vidjeli smo kako su i na koji način i tko je napao vojnike u okviru KFOR-a i predstavnike EULEX-a", poručio je Plenković.

On se zauzeo za stabilizaciju prilika, za raspisivanje izbora na Kosovu i poštovanje postignutih sporazuma.

"Poruka koju sam imao je baš balansiran pristup, a ne nekakav pritisak koji bi više djelovao da se pritiska samo jedna strana", podvukao je Plenković na kraju dvodnevnog samita EU.

Lideri država i vlada EU sa samita u Briselu 30. juna pozvali su na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i najavljuju "negativne posljedice" ako do toga ne dođe.

Poseban paragraf zaključaka je posvećen tenzijama između Kosova i Srbije, a izvještaj na samitu je liderima EU podneo evropski šef diplomatije Josep Borrell.

"Evropski savjet osuđuje nedavne nasilne incidente na sjeveru Kosova i poziva na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je Evropska unija već istakla 3. juna 2023. Strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na sjeveru Kosova. Neuspjeh deeskalacije tenzija imaće negativne posljedice", podvukli su lideri u usvojenim zaključcima.