Nestašica!

Zbog zabrane uvoza srpske robe, kamioni su i dalje na prijelazima. Trgovci kažu da zaliha još uvijek ima, dok stručnjaci napominju da se ova zabrana mora ukloniti što prije.

Prema riječima trgovaca, za sada ima dovoljno robe iz Srbije, ali ukoliko zabrana potraje, strahuju od nestašice.

"Momentalno još ima robe, ali osjeća se blokada, neka roba već nedostaje. Recimo trenutno nema Coca-Cole, a biće sve gore. Najviše se traži plazma, mlijeko i ostale neophodne namirnice iz Srbije”, kaže trgovac Boban Marković.

Da zbog ovakve odluke štetu trpe i Kosovo i Srbija, smatraju iz Alijanse biznisa Kosova.

“Mjera koju je uvela Vlada protiv srpskih proizvoda najviše utiče na srpske građane, kao i na građane albanske nacionalnosti koji su navikli na srpske proizvode. I dalje ima srpske robe, nije primjetan nedostatak nekih artikala, ali su ekonomski gubici jako veliki. Alijansa je sprovela jedno istraživanje prije nekoliko dana, koliki su gubici i tada su iznosili više od deset miliona za Srbiju, a moguće je da su sada I veći od dvadeset miliona”, rekao je Agim Shahini, predsjednik Alijanse biznisa Kosova.

Ekonomista Safet Gërxhaliu smatra da će ovakva situacija dovesti do zatvaranja radnih mjesta.

“Rješavanje ovih problema treba da bude prioritet svih prioriteta jer ovako ćemo mi biti ti koji će na neki način isterati investicije, a takođe će predstavljati izazov i za našu poslovnu zajednicu. Prema tome, moramo shvatiti jednu stvar, i neka ovo bude poruka, da iz Srbije Kosovo ne uvozi samo sokove, keks, već uvozi oko 70% sirovina koj se koriste za proizvode “made in Kosovo” i u tom kontekstu moramo depolitizovati ekonomiju, moramo eliminisati barijere jer dok traje ovaj ekonomski rat, gube i Kosovo i Srbija, ceo region i tzv. Zapadni Balkan,” napominje Gërxhaliu.

14. juna je stupila na snagu odluka Vlade Kosova o zabrani ulaska kamionima sa srpskim registarskim oznakama, a potom je ova odluka  izmjenjena pa je teretnim vozilima sa srpskim registarskim oznakama dozvoljen ulazak pod uslovom da, kako se navodi, „iz bezbjednosnih razloga ne prevoze teret porijeklom iz Srbije“.