Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti je govoreći o tekstu za ZSO koji je juče objavio na društvenim mrežama, da samo peta tačka ima veze sa Nacrtom statuta Asocijacije.

Istakao je da nije rekao da će napisati nacrt, već da može da napiše.

„I rekao sam koji su moji ministri sa kojim se konsultujem kada se radi o ovoj temi. Nenad Rašić i Elbert Krasniqi“, rekao je Kurti.

„Prva tačka je bezbjednost, druga tačka je ponovo bezbjednost, treća tačka su sankcije prema Srbiji, četvrta tačka je uklanjanje sankcija prema Kosovu, a zatim je nacrt statuta Asocijacije. Dakle, vladina politika i demokratska država imaju prioritete. U razgovorima u Briselu stalno se govorilo da za jedan nacrt statuta treba da postoji sporazum između Kosova i Srbije, i ja sam bio veoma konstruktivan i kreativan i posvećen. Sjećate se da sam 2. maja strpljivo slušao bivšu poslanicu Danijelu Vujičić, rukovoditeljku menadžerskog tima, kako treba da izgleda Republika Srpska na Kosovu. Pola sata sam je slušao u Briselu“, rekao je Kurti.

Govoreći o zabrani uvoza srpskih proizvoda, ponovio je da ove mjere nisu ekonomske, samo bezbjednosne.

„O tim detaljima, kako se to sprovodi, nisam taj koji najbolje zna, ali mislim da granični policajci i carinarnici su ti koji najbolje znaju“, rekao je Kurti.

Istakao je da su kosovske institucije ove godine zaplenile tri puta veliku količinu oružja i municije.

Govoreći o ugovoru Elektrosevera i Kedsa koji je potpisan ovog mjeseca, Kurti je istakao da je struja na sjeveru jeftina i da treba da se plaća.

„Ja pozivam sve građane srpske etničke pripadnost na sjeveru Kosova da počnu da plaćaju struju. Sada ima taj komercijalni ugovor između Kedsa i Elektrosevera. Vi veoma dobro znate da sam ja prije 10 godina ne samo protestovao, već i bio uhapšen zbog privatizacije KEK-a, ali evo, to smo nasljedili kao Vlada, i dobro je što imaju taj sporazum, ugovor. Neka počne od 1. januara, ili što prije da se naplaćuje struja i mi smo tu da obezbjedimo što jeftiniju struju i za domaćinstva i za preduzeća, ali takođe da imamo održivo snabdjevanje. Sada je zima i naš kapacitet nije dovoljan za potrošnju po cijelom Kosovu uključujuči i sjeverni dio“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online