Kreatori

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj rekao je da u Evropskoj uniji ne postoji razumjevanje za postupke Prištine, i da EU zajedno sa Albanijom radi na izolaciji Kosova.

"Mnogi od poslanika Evropskog parlamenta su istakli da se toleriše Vučić, koji ide na večeru sa Šešeljom, sarađuje sa Rusijom, kritikuje EU i stvara atmosferu straha u Srbiji. Ali, da ne stvaramo utisak da u Briselu postoji razumjevanje za Kosovo, jer ga u ovom trenutku nema. Ni od Evropske komisije, ni od Sužbe za spoljne poslove, kao ni od većine država članica”, rekao je Palokaj.

On je dodao da EU radi sa Albanijom na izolaciji Kosova u regionu.

"Albanija postaje međunarodna i ulazi u proces izolacije Kosova, kako bi poslala poruku", istakao je Palokaj.

Prema njegovim riječima, u Evropskoj uniji je učvršćeno mišljenje da Kosovo nije država, a da su na to su uticali emisar EU za dijalog Miroslav Lajčak i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell.

"EU ne tretira Kosovo kao državu. Lajčak i Borrell nisu samo tu da sprovode politiku EU, već je i kreiraju. Obojica su u prošlosti imali aktivnu ulogu u kreiranju stava svojih zemalja. Oni su bili šefovi diplomatija zemalja koje nisu priznale Kosovo i koje do sada nisu promijenile stav”, naveo je Palokaj.