Deeskalacija krize

Premijer Kosova Albin Kurti razgovarao je jučer telefonom sa američkim državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom o situaciji na Kosovu.

Kurti se, kako je navedeno u saopštenju Vlade Kosova, sekretaru Blinkenu na kontinuiranoj i sveobuhvatnoj podršci SAD Kosovu.

On je Blinkena informisao o dostignućima Kosova u oblasti ekonomije, demokratije i vladavine prava.

"Razgovaralo se o dijalogu, nedavnom sastanku sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepom Borrellom u cilju deeskalacije i normalizacije, a premijer Kurti je obavjestio Blinkena da nije bilo spremnost predsjednika Srbije na trilateralni sastanak", navodi se u saopštenju.

Takođe, bilo je riječi o situaciji u četiri sjeverne opštine Kosova, o novim izborima kojima, kako se ističe u saopštenju vlade, mora da prethodi vladavina prava, o nasilnim ekstremistima koji su napali vojnike Kfora, pripadnike Policije Kosova i novinare, o tri srpska potpredsjednika u opštinama Leposavić, Zvečan, Sjevernoj Mitrovici, zapleni oružja i municije u automobilu beogradskih registarskih oznaka.

U saopštenju se navodi da je ukazano na potrebu bezuslovne primjene Briselskog osnovnog sporazuma.

Kurti i Blinken su se složili da ostanu u redovnoj komunikaciji u cilju mira i bezbjednosti na Kosovu i normalizacije odnosa sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online