Prestižni američki list

Prestižni američki list "Politico" kroz članak autora Matthewa Karnitschniga pisao je o vojnoj moći Sjedinjenih Američkih Država i potrebi da Bijela kuća bude saveznik.

Na početku ovog teksta "Politico" ističe da u glavnom gradu Kosova, Prištini, ne postoji statua bivšeg predsjednika Francuske Jacquesa Chiraca, niti bilo koji trg koji nosi ime bivšeg predsjednika Njemačke Gerharda Schrodera, niti bilo koji drugi ulica nazvana po Javieru Solani iz Španije.

Ali, autor piše da možete pronaći statue Billa Clintona i Madeleine Albright i drugih američkih lidera koji su vodili kampanju NATO bombardovanja 1999. godine kako bi sprečili masakre srpskih snaga nad albanskim stanovništvom Kosova.

"Politico" dalje piše da uprkos činjenici da su mnoge zemlje NATO-a doprinijele operaciji bombardovanja, Kosovari nemaju iluzija o tome ko ih je zaista spasio od genocida.

Ovdje se prisjećaju riječi bivšeg premijera Ramusha Haradinaja koje je izgovorio 2019. godine povodom obilježavanja godišnjice NATO intervencije.

"Zahvaljujući SAD imamo slobodu i demokratiju i uspjeli smo da izgradimo državu Kosovo", Haradinajev je citat iz "Politico".

Prestižni američki list navodi da se od bombardovanja koje se odigralo prije 25 godina vrlo malo toga promijenilo. "Politico" čak ističe da je Evropa, ako ništa drugo, još više zavisna u bezbjednosnom smislu od SAD nego tada.

"Samo pitajte Ukrajinu", kaže se u članku.

Autor ovog članka u "Politico" kaže da dok se Njemačka prošle godine bojala da će biti na meti Rusije ako Rusiji prodaju borbena vozila iz 70-ih, SAD su Ukrajini slale samo teško oružje, prenosi Express.

"Od početka ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, SAD su poslale ukupno više od 43 milijarde eura vojne pomoći, što je znatno više od svih evropskih zemalja zajedno", navodi se u članku, citirajući podatke njemačkog "Kiela" - Instituta za svjetsku ekonomiju, čiji podaci pokrivaju period 24.01.2022. do 24.02.2023.

"Politico" pominje i doprinos Francuske Ukrajini. U ovom članku se kaže da je predsjednik Francuske Emmanuel Macron godinama maštao o evropskoj "strateškoj autonomiji", sve dok nije dao ukupno 447 miliona eura, iako je Francuska obećala dodatno oružje od februara.

"Politico"  navodi da je Češka, mnogo manja država od Francuske, ponudila vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 566 miliona eura.

"Politico"  dalje kaže da je suština u tome da bi se bez pomoći SAD ruska zastava do sada vijorila od Hersona do Lavova i da bi ruske trupe stajale na straži na baltičkoj granici EU do Crnog mora.

Američki list čak navodi da je upravo strah od takvog scenarija uvjerio njemačku kancelarku da se obaveže da će potrošiti 100 milijardi eura na ponovno naoružavanje Njemačke samo nekoliko dana nakon invazije, kao dio onoga što je Scholz nazvao "Zeitenwende" ili prekretnica.

U ovom članku "Politico" se kaže da budžet koji Njemačka ulaže u vojsku i dalje ostaje ispod ciljeva NATO-a. Njemačka troši 1,6 posto BDP-a, dok SAD troše 3,3 posto.

"Politico" piše o upozorenju Njemačke da ulaganja u vojsku dovede na 2% BDP-a, te ističu da uprkos ubrzanju posljednjih mjeseci u vojnoj pomoći Ukrajini, ona i dalje uveliko zaostaje za SAD.

U Evropi je Njemačka na drugom mjestu nakon Velike Britanije, koja je prema procjenama dostigla 4,2 milijarde.

"Politico" dalje piše da uprkos Scholzovoj odluci za ono što je prije godinu dana nazvao "prekretnicom", novac o kojem se razgovaralo još nije potrošen, a evropski proizvođači oružja su poručili da se neće obavezati na otvaranje fabrika dok ne potpišu dugoročni ugovori sa vladama.

"Pa zašto niko u Berlinu nije toliko zabrinut?", pitanje je autora teksta "Politico".

Jer, kako navodi autor teksta, i Nijemci, kao i Kosovari, vjeruju da se mogu osloniti na Ameriku, uprkos kolebanjima izazvanim predsjedavanjem Donalda Trampa.

"Evropske zemlje se oslanjaju na SAD za sve, od zaštite pod njihovim nuklearnim kišobranom i prisustva svojih trupa na kontinentu do kupovine borbenih aviona i municije", navodi se u tekstu.

"Politico" piše da čak i Poljska, koja planira da potroši 4% svog BDP-a na vojsku, kupuje tenkove, borbene avione i raketne sisteme od SAD-a, jer nema namjeru da ide sama kada se suoči sa Rusijom.

"Savez sa Sjedinjenim Državama je apsolutni temelj naše sigurnosti", citat je poljskog premijera Mateusza Morawieckog", podsjeća "Politico".

Na kraju ovog članka "Politico"  piše da uprkos velikim izjavama evropskih lidera o samostalnosti, evropske zemlje i dalje troše više od polovine svojih vojnih budžeta za kupovinu opreme od SAD, a tu se pominje Holandija, koja troši 95 %.

Ova situacija "Politico"  kaže da postoji malo dokaza koji se mogu promijeniti uprkos Mackronovom pozivu zemljama da troše svoje eure u Evropi.

"Politico" kaže da to znači da su SAD neizostavan saveznik i završava tekst citatom bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove: "Bog blagoslovio Ameriku i naše zapadne prijatelje".