Politički analitičar

Politički analitičar Shenoll Muharremi kritikovao je ministarku spoljnih poslova Kosova Doniku Gërvallu-Schwarz.

On je rekao da je kosovska diplomatija u potpunom kolapsu, dok Gërvalla-Schwarz govori kao ministar reda.

U ovom trenutku, prema njegovim riječima, ceo svijet je protiv Kosova.

„Kada ministar vanjskih poslova govori kao ministar reda. Sada je dobro razotkriveno da većinu posla u spoljnoj politici i diplomatiji Kosova obavljaju SAD. Sada kada se malo 'distanciraju' ili su neutralniji, kosovska diplomatija je u potpunom kolapsu. SAD ovako kažnjavaju vladu Kosova. Disciplinuju je. Ceo svijet trenutno protiv. Ne razumiju ko i ne se mogu čuti i komunicirati sa bilo kim. Čak ni sa Albanijom sada. Ovo je vrhunac”, napisao je na svom Facebook profilu.

On je obavjestio da šefica kosovske diplomatije treba da se bavi stvarima koje joj pripadaju.

“Ovo nije stabilna situacija. Bilo je slučajeva da je čak i unutar vlasti došlo do "pobune" ili nezadovoljstva trenutnim diplomatskim diskursom. Lično ne vidim da uopšte imamo diplomatiju jer se naš diplomata ponaša kao ministar unutrašnjih poslova, ali šta ja znam, moje mišljenje nije važno. Kosovo je važno”, ocjenio je on i dodao da ne vidi lak izlaz iz ove diplomatske krize.

„Vlada Kosova je potpuno izolovana i izgubila je bitku za komuniciranje interesa svoje države. Bez obzira da li je u pravu ili ne u svojim postupcima i diskursu, izgubila je glavnu bitku komunikacije. Kada izgubite povjerenje i kredibilitet do ovog nivoa, teško se oporaviti. Ovakvi ćemo biti do buduće vlade i pravog i alternativnog pristupa kosovskoj diplomatiji”, napisao je on.