Stav analitičara

Analitičari i bivše diplomate su ocjenili da su najnovije izjave ministrake spoljnih poslova Kosova Donike Gërvalle-Schwarz u intervjuu za bečki "Standard" vrhunac skandala, piše Albanian post.

"Vrhunac skandala", "bolje je ne izjavljivati ništa", "još jedna greška", "njene izjave liče na uvodnik glavnog urednika lista 'Zeri i Populli'", "tragikomedija ", "politička glupost", smao su neke od riječi kojima su politički analitičari, bivše diplomate i univerzitetski profesori opisali izjave Gërvalle-Schwarz, navodi albanski medij.

Gërvalla-Schwarz, kako navode, koja bi trebalo da bude šef spoljne politike Kosova i osoba koja kreira, razvija, produbljuje i širi odnose sa drugim zemljama, svoje nastupe obilježila je novim diplomaskim skandalom.

Ona je žestoko kritikovala zapadnu diplomatiju, ocjenjuući da da oni "ne žele da vidi i da čuju" i objašnjavajući kako su zapadne zemlje napravile "ozbiljne strateške greške" koje bi region mogle da gurnu u rat.

Za sociologa i političkog analitičara Artana Muhaxhirija već je predvidljivo, uzimajući u obzir i druge diplomatske skandale Gërvalle-Schwarz u međunarodnoj areni, da su izjave ministarke u austrijskim novinama izazvale podsmjeh u američkim i evropskim kancelarijama.

"Poslije prvobitnog sarkazma sa ovom njenom naivnošću, lako je pretpostaviti da su uslijedila saosjećanja za tako samodestruktivni nivo spoljnopolitičke koncepcije", kaže Muhaxhiri.

Prema riječima bivšeg ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Avnija Arifija, izjave šefice diplomatije Kosova, odnosno "lekcije" Zapadu, ne smatraju se samo skandaloznim, već su i potpuno beskorisne.

"Spoljna politika je bila mnogo naprednija 90-ih godina kada nismo imali priznanje i nismo bili država, nego što danas. Intervju ministarke je više uvodnik glavnog urednika lista 'Zeri i Populi' iz 80-ih, koji je vređao sovjetski revizionizam i američki imperijalizam i sve druge demokratske države", rekao je Arifi.

Izjave Gërvalle-Schwarz, sa druge strane, za profesora međunarodnih odnosa Arbena Fetoshija su nastavak narativa Vlade Kosova u odnosu na međunarodnu zajednicu.

"Nažalost, ovakva 'hrabrost' kosovskog šefa diplomatije, najblaže rečeno, predstavlja još jednu grešku koja odražava potencijalno štetan pristup našim odnosima sa Zapadom", kaže Fetoshi.

Izjava Gërvalle-Schwarz da "Kosovo ne može da izvrši političko samoubistvo čak ni za svoje najbliže prijatelje", odgovarajući na zahtjev EU i SAD da gradonačelnici opština na sjeveru ne rade iz opštinskih zgrada, za bivšeg konzula Kosova u Njemačkoj Blerima Çanaja dokaz je da "ministraka nema sposobnost da napravi odgovarajuću analizu jednostavnije politike, a kamoli politike šireg konteksta".

Stoga su, prema njegovim riječima, izjave šefice diplomatije Kosova koja u svjetksim mediji kritikuje diplomatiju prijateljskih zemalja "vrhunac skandala".

"Ovo nije prvi put da vlast vređa političare moćnih država. Ovo je retorika koju možda ni najkomunističke države nisu koristile tokom Hladnog rata. Dakle, to je skandal Gërvalle-Schwarz. Po logici njenog djelovanja, sigurno će biti i novih skandala”, tvrdi Çanaj.

Prema riječima Muhaxhirija, izjave Gërvalle-Schwarz, koja je u svom posljednjem intervjuu neke zapadne diplomate opisala kao "problematične", zapadne saveze kao one koji "ne slušaju", a posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kao pristrasnog, su "političke sgluposti, jer u stvarnosti, diplomate emisari ne odlučuju sami o strateškim orijentacijama glavnih procedura".

"Oni nisu tu u svojstvu privatnih lica tu, već kao institucionalni predstavnici i prenose stavova uključenih strana – odnosno kao most između njih za olakšavanje komunikacije. Kakva je logika da Miroslav Lajčak, političar iz Slovačke, zemlje koja doprinosi ukupnom BDP-u EU sa 0,6 posto, diktira svoja mišljenja i lične interese silama poput Njemačke, Francuske, Italije", pita Muhaxhiri.

Analitičari ocjenjuju da takav rječnik ministarke spoljnih poslova dodatno utiče i na napete odnose između Kosova i Srbije.

"Tragikomični nastavak ove bahatosti, koja nije zasnovana ni na jednoj realnoj činjenici, u svakom slučaju će rezultirati obustavom dijaloga, najvažnijeg geostrateškog i geopolitičkog projekta na Balkanu i šire, a samim tim i daljim produbljivanjem krize, kao izolacijom Kosova, uključujući odlaganje definitivne faze završetka procesa državnosti. Ovakav pristup je pokazatelj našeg osrednjeg političkog stila na globalnoj sceni. Ako je kod nas ušlo u naviku da se gotovo svi važni državni projekti rade uz improvizacije i bez minimuma dugoročnog planiranja, u kojima dominiraju spontani načini djelovanja moćnih pojedinaca koji se uzdižu iznad institucija – u politički normalanom svijetu nije tako", kaže Muhaxhiri.

Sa druge strane, za Arbana Fetoshija takav pristup Kosovo nikuda ne vodi, naprotiv, kako kaže "nastavak pobune može izazvati ozbiljne političke posledice".

"Tražiti od saveznika da mijenjaju diplomate, a oni govore glasom svojih centara, za njih je ne samo besmislica već i uvredljivo. Mislim da šefica diplomatije nikako ne bi trebalo da bude dio spinova u odnosu na relevantne međunarodne faktore, jer je odgovorna za spoljnu politiku i najbolje zna stepen pogoršanja odnosa", navodi Fetoshi.

Çanaj kaže da treba uzeti u obzir poziciju u kojoj se Kosovo nalazi, koje je zahladenlo odnose sa većinom zemalja, te da sa te strane retorika šefa diplomatije treba da ima orijentaciju da reguliše te odnose, a ne da ih dodatno urušava.

"Čini se da je njena filozofija apokaliptična. Čini se da je sadašnja politička kasta tretman problematike koju su kreirali koncipirala kao posljednju bitku između 'dobra' i 'zla' koju su zamislili i definisali. Takva će retorika, naravno, dodatno produbiti situaciju, koja je već ozbiljna", zaključuje Çanaj.

Izvor: Kosovo Online/Alabanian post