Američki profesor

Američki profesor Daniel Serwer kaže da kazna možda nije prava riječ ako premijer Kosova Albin Kurti odbije plan za deeskalaciju, ali ističe da je jasno da su SAD i EU spremne da uvedu određene mjere, prenosi Reporteri.

Poznavalac političkih prilika na Balkanu nije isključio mogućnost da Kurti bude proglašen presonom non-grata od strane Amerike, navodeći kao primer teškoće dobijanja američke vize kada je bio u opoziciji.

Serwer je rekao da SAD i EU imaju punu saglasnost za sve u procesu dijaloga, osim za inicijativu "Otvoreni Balkan".

"Jedina tema gdje primećujem razlike u stavovima EU i SAD je Otvoreni Balkan. SAD to podržavaju, EU se tome protivi", rekao je Serwer.

Upitan da li vjeruje da će SAD kazniti Kosovo i Kurtija ako ne bude pomeranja u pogledu prijedloga EU u tri tačke za deeskalaciju, Serwer je rekao da ne zna da li je riječ "kazna" baš precizna, ali je dodao da je jasno da su SAD i EU spremne da izvrše pritisak na Kosovo za deeskalaciju.

Američki profesor govorio je i o nekim izvještajima u medijima, koji čak nisu isključili mogućnost da premijer Kurti bude proglašen personom non-grata od strane SAD u slučaju da odbijanje deeskalacije bude ekstremno.

On navodi da je to loša ideja koja će Kurtija učiniti još neposlušnijim, ali ističe da to ne isključuje.

"To je loša ideja koja će Kurtija učiniti još tvrdoglavijim neposlušnijim, ali ne bih to isključio. Bilo je teško da dobije vizu godinama kada je bio u opoziciji", naglasio je Serwer.

Na kraju, na pitanje da li bi odluka američkog predsjednika Josepha Bidena o izvršnoj naredbi za zapadni Balkan mogla da bude povezana i sa situacijom na sjeveru Kosova, Serwer je rekao da pretpostavlja da jeste povezana, ali je dodao da američka vlada treba da odgovori na to pitanje.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri