Ozbiljne posljedice

Novinar Vehbi Kajtazi rekao je za Gazetu blic da su Sjedinjene Američke Države uvele nove sankcije Kosovu, dodajući da je USAID prekinuo saradnju sa vladom Kosova.

Prema njegovim riječima, sankcije su uslijedile pošto premijer Kosova Albin Kurti "ne sluša" savjete SAD i EU za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

"Ovaj pojedinac (Albin Kurti) nije pojedinac, već je premijer Kosova. Ako se sankcioniše vlada, sankcioniše se država, sankcioniše se narod. Ne može se Kurti odvojiti kao pojedinac, jer je on premijer, a posljedice su već počele da se osjećaju na Kosovu“, naglasio je Kajtazi.

Prema njegovim riječima, USAID je prekinuo saradnju sa Vladom Kosova.

"USAID je obustavio saradnju sa Vladom Kosova, ali ne i sa opštinama. Oni prave podjelu, ali ova podjela ne može da se presječe nožem, jer je Kurti premijer i ako on ne pristane da se u vezi problema sjevera koordiniše sa SAD, sa zapadnim partnerima, onda se bojim da će sjever biti stavljen pod punu međunarodnu kontrolu, bez mogućnosti da mi kao država imamo pristup tom dijelu teritorije... sjetite se samo 12. juna kada je predsjednica organizovala prijem i kako su ih ignorisali svi ambasadori Kvinte... ", rekao je Kajtazi.

Dodao je da nije dobra situacija u kojoj se Kosovo nalazi, jer dolazi u sukob sa međunarodnom zajednicom sa izuzetno ozbiljnim posljedicama.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic