Opsanost!

Bivši ambasador Kosova u Sjevernoj Makedoniji Gjergj Dedaj rekao je da su građani Kosova nezadovoljni načinom upravljanja Vlade na sjeveru Kosova, a naročito time što je doprinela da se naruše partnerski odnosi sa SAD, EU i NATO.

"Pomno pratimo dramatična i depresivna dešavanja u novije vrijeme na Kosovu. Aktuelna vlast nastala na izborima 14. februara 2021. nije uspela i nije ni blizu da ispuni svoja izborna obećanja. Građani Kosova su razočarani ovakvim autokratskim načinom i štetnom politikom upravljanja, sa posebnim akcentom na loše upravljanje situacijom na sjeveru Mitrovice i štetu partnerstvu sa SAD, EU i NATO", rekao je Dedaj za gazetu Blic.

Navodi da je katalog grešaka lošeg upravljanja vlade dostigao vrhunac u neispunjavanju međunarodnih sporazuma Brisela i Ohrida, opasnom ignorisanju evroatlantskog partnerstva, nedostatkom jedinstva unutar kosovskog političkog spektra i improvizacijom i poigravanjem sa izborima u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru.

"Ovi skandali aktuelne kosovske vlasti, proizvode nasilje, nazadovanje, opasnost za Kosovo", ocjenjuje Dedaj.

Govoreći o otmici trojice kosovskih policajaca, Dedaj je rekao da je riječ o terorističkom aktu Srbije, a da vlada Kosova omogućava Srbiji da ponižava građane.

Naglašava da je nekoordinacija sa SAD, EU i NATO-om fatalna greška aktuelne Vlade Kosova.

"Čak je i kidnapovanje trojice kosovskih policajaca bio teroristički akt srpske države, što, nažalost, sama vlada omogućava. Kurti nije Kosovo i ne može da se ponaša kao sultan i diktator na Kosovu, ugrožavajući integritet, suverenitet, demokratiju i mir na Kosovu. Neuspjeh u koordinaciji sa SAD, EU i NATO je fatalna greška ove vlade", zaključio je Dedaj.

Izvor: Kosovo online/Blic Gazeta